Přeskočit na hlavní obsah

Kalcifikace

Kalcifikace znamená zvápenatění nebo ukládání vápníku. Kalcifikace je přirozeným jevem při tvorbě kostí, za některých okolností však dochází v těle k ukládání vápníku (kalcia, konkrétně vápenaté soli) do tkání tedy ke kalcifikaci. 

Tento nenápadný jev může přerůst ve ztvrdnutí tkání a zhoršení jejich funkcí. Zvápenatění ovlivňuje vlastnosti tkání, zhoršuje jejich poddajnost, pružnost a vede až ke ztvrdnutí, čímž zhoršuje jejich funkce a může vést až k nádorovým onemocněním. 

Příčinou kalcifikace mohou být infekce, poruchy metabolismu, zranění či genetické poruchy. V případě ukládání vápníku do cév může mít tento proces za následek dokonce infarkt myokardu, dále se často ukládá například do kloubů, žlučníku, plic či ledvin v podobě různě velkých krystalů (kamenů) vápníku. Např. při ateroskleróze dochází ke kalcifikaci plátů ve stěně cév, taková céva je tuhá a křehká.

Protože vápník pohlcuje rentgenové paprsky více než tkáň, jsou kalcifikace dobře patrné na rentgenových snímcích.Diagnostikuje se pomocí rentgenu, mamografu či tomografu.

V případě mikrokalcifikací (velice malých ložisek kalcifikace) zjištěných na rentgenu prsu (mamografii) je vždy vysloveno podezření na nádorové onemocnění, které je nutno vyloučit dalším vyšetřením (biopsií)

Klasická léčba

Klasická léčba vyžaduje dlouhodobý přístup. Zaměřuje se především na podávání léků s cílem potlačit zánět pomocí nesteroidních antirevmatik, kortikoidů, imunosupresiv či biologické léčby. 

Alternativní přístup

Naprosto zásadní dopad má pravidelné cvičení a rehabilitace, které zabraňují srůstům kloubů a udržují pohyblivost. A samořejmě dlouhodbá vyvážená a pestrá strava, bohatá na vitamín K2, který napomáhá k udržování dobrého stavu kostí. Vitamín K2 ukládá vápník přímo do kostí i zubů a zabraňuje jeho absorbci do cév a měkkých tkání. Dále by ve stravě neměl chybět vitamínu D3 a hořčíku. Samozřejmě že tyto vitamíny lze tělu dopřát v podobě doplňku stravy, ale primárně byste ale měli tyto látky přijímat především ve vhodné stravě.

Pokud pořesto hodláte sáhnou po doplňku stravy, který dokáže dostat vápník v přirozené podobě přímo do kostí, pak volte český doplněk strvy Euniké Scarlet.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv