Tuhle nebezpečnou velikonoční pochoutku letos koupí snad jen blázen. 7letý Honzík kvůli ní málem přišel o život

Zdánlivě nevinné sladkosti, které obchody nabízejí kolem svátků ve velkém, jsou velmi oblíbené. Rodiče je kupují dětem, aniž by tušili, jak moc riskují.

Čokoládová vajíčka a zajíček i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Velikonoce jsou tady. Hospodyňky zdobí domácnosti, pečou beránky či mazance a malují vajíčka, aby měly co dát koledníkům. V moderní době ale není moc času na to, piplat se s kraslicemi, takže spousta lidí kupuje čokoládová vajíčka, zajíčky nebo kuřátka. Děti je milují, ale rodiče by měli být obezřetní. Tyto dobrůtky totiž mohou být nebezpečné. Vyprávět by o tom mohla matka sedmiletého chlapce, který kvůli nim málem zemřel.

Netušila, že cukrovinka může být problém

Nejvýznamnější křesťanský svátek je také obdobím, kdy kvetou lidové tradice spojené s vítáním jara a obchody zažívají žně. Podle EkonomickéhoMagazínu stojí domácnosti tento svátek v průměru 3 tisíce korun. Regály se prohýbají pod náporem zlevněných vajec, pomlázek i nejrůznějších dobrot, včetně čokoládových vajíček nebo zajíčků. Jdou rychle na odbyt, protože vyjma malovaných vajec jsou ideální odměnou pro malé caparty, kteří se s pomlázkou v ruce objeví u vašich dveří.

Velikonoce jsou za dveřmi: Snadné a efektivní způsoby zdobení velikonočních vajec

Rodiče zejména malých dětí by ale měli být opatrní, když se jejich ratolesti pustí do konzumace dobrot, které si vykoledovaly. Své o tom ví čtyřicetiletá matka dvou dětí Vicky Heaveyová z anglického města Warrington. Nevěnovala moc pozornosti tomu, když se její sedmiletý syn Honzík uvelebil na gauči u televize a pustil se do pytlíčku s čokoládovými vajíčky. Vyšla si na chvíli na zahradu, aby se pokochala pohledem na probouzející se přírodu.

Vajíčkem se dítě dusilo několik minut

Ani na vteřinu ji nenapadlo, že by se mohlo stát něco zlého. Jenže její rozjímání náhle přerušil děsivý incident. Podle webu DailyMail k ní z ničeho nic přiběhl vystrašený syn a rukama si svíral hrdlo. Pomalu mu začal modrat obličej a v očích měl rudé žilky. Bylo zjevné, že bojuje o život, protože se dusí. Naštěstí je jeho matka zdravotní sestrou, takže věděla, co má v takové situaci dělat. Přesto ji ale z obav, že by mohl syn zemřít, zachvátila panika.

Matka objímá syna iZdroj fotografie: Freepik

Skoro dvě minuty plácala dítě po zádech, než se podařilo uvolnit mu dýchací cesty. Nakonec na zem vyplivnul čokoládové vajíčko, které mu uvízlo v krku. Tyto sladkosti kupovala Vicky na Velikonoce každý rok, ale nikdy ji nenapadlo, že by se mohly stát smrtící zbraní. Svůj příběh zveřejnila proto, aby před těmito sladkostmi varovala ostatní rodiče. „Málem jsem kvůli miniaturním vajíčkům musela provádět resuscitaci vlastního dítěte na zahradě před domem. Už nikdy je nebudu kupovat,“ řekla webu matka chlapce.

Co si myslíte o bezpečnosti miniaturních cukrovinek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Zobrazit další články