Útok v Moskvě: Lukašenko trvá na tom, že se útočníci nejprve pokusili uprchnout do Běloruska

Přidat na Seznam.cz

Bělorusko – Prezident Alexandr Lukašenko, spojenec Vladimira Putina, v úterý 26. března ujistil, že útočníci v Moskevské koncertní síni se před cestou na Ukrajinu snažili dostat do Běloruska, což je v rozporu s tvrzením jeho ruského protějšku z předchozího dne, píší deníky BFMTV a La Libre.

Běloruský prezident v úterý 26. března uvedl, že pachatelé útoku na koncertní sál u Moskvy se nejprve snažili uprchnout do Běloruska, zatímco Moskva tvrdila pouze to, že se snažili dostat na Ukrajinu.

„Do Běloruska se jim nepodařilo dostat, následně změnili trasu a zamířili k rusko-ukrajinské hranici,“ uvedl Alexandr Lukašenko, citovaný v tiskové zprávě běloruského prezidentství.

Lukašenko odporuje Putinovi?

Tato verze je částečně v rozporu s verzí ruského prezidenta. Vladimir Putin v pondělí uvedl, že údajní útočníci plánovali útěk na Ukrajinu. Hranice mezi těmito dvěma zeměmi, které jsou již dva roky ve vojenském střetu, je nicméně velmi obtížně překročitelná.

V návaznosti na obvinění Moskvy označila v pondělí ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj svůj ruský protějšek za „nemocnou a cynickou kreaturu“, zatímco jeden z jeho poradců, Mychajlo Podoljak, o den později odsoudil výroky Vladimira Putina.

Zdroj: BFMTV, La Libre