Chtěl jet na EURO, místo toho zachraňuje druholigový klub. Gólman Vaclík chytil dvě penalty, i tak přišel o trenéra

Přidat na Seznam.cz

Když před třemi lety pomohl gólman Tomáš Vaclík českému národnímu týmu do čtvrtfinále (kvůli covidu se hrálo EURO o rok později než v původním termínu), jistě doufal, že bude součástí i dalšího evropského šampionátu. Jenže mezitím se v jeho fotbalovém životě událo mnoho věcí a je nepravděpodobné, že se na letošní fotbalový svátek do Německa podívá.

Před třemi lety byl Vaclík hráčem FC Sevilla. Avšak v posledním roce svého španělského angažmá přišel o místo gólmana číslo jedna, a proto s radostí přijal nabídku od řeckého Olympiakosu. Zde se mu zpočátku dařilo, jenže kvůli zdravotním problémům vypadl ze sestavy a už se do ní nedostal. A tak přišlo znovu stěhování. Poprvé měl rodák z Ostravy možnost si vyzkoušet fotbal na Britských ostrovech, i když jen ve druhé lize. I zde se ale opakovala „historie“ a zbytek ročníku 2022/23 strávil na lavičce.

Poté následovalo, při vší úctě k americkému fotbalu, exotické angažmá v týmu New England. Zde však neodchytal ani jeden zápas… Tomáš Vaclík měl pořád před sebou vidinu evropského šampionátu, a proto musel jednat. Spekulovalo se o příchodu na Spartu či do Hradce Králové, ale nakonec překvapivě přijal nabídku Albacete. Tento španělský klub vstupoval do nového roku a druhé poloviny sezony s cílem zachránit se ve druhé lize.

Jenže během jedenácti kol Albacete jen jednou vyhrálo a připsalo si čtyři remízy. Tu poslední o víkendu proti Ferrolu, na které měl velkou zásluhu právě Tomáš Vaclík. Chytil totiž dvě penalty, tu první v 50. minutě za stavu 1:0 pro jeho tým. Pak Albacete inkasovalo a vše směřovalo k remíze. Jenže v 93. minutě zahrával Ferrol penaltu, ale i tu český gólman zlikvidoval.

„Ani nevím, jak vysvětlit bod, protože jsme mohli vyhrát i prohrát. Odehráli jsme dobrý první poločas a pak přišel vyrovnávací gól z ojedinělé akce. Pak přišla tyč a pak jsme zachránili bod. Dnes pojedu domů hodně naštvaný,“ podotkl kouč Albaceta Rubén Albés.

Ale i přes remízu se nakonec vedení Albacete rozhodlo kouče Albése odvolat. Jméno nového kouče ještě není známo, ale je pravděpodobné, že by si po tomto heroickém výkonu měl Vaclík uchovat místo v brance. Albacete je na 19. místě, což by v tuto chvíli znamenalo sestup…

Zdroj: albacetebalompises.es , as.com