Česko poznalo svého posledního soupeře na fotbalovém Euru. Historický postup slaví Gruzie

Přidat na Seznam.cz

Češi už znají kompletní trojlístek soupeřů v základní skupině mistrovství Evropy. Kromě Portugalska a Turecka výběr Ivana Haška vyzve také Gruzie. Tým z kavkazské země se na šampionátu představí vůbec poprvé v historii. Postup Gruzínci vybojovali v úterním barážovém utkání proti Řecku, a to až na penalty.

Gruzie v kvalifikační skupině A neměla nárok, za silnými celky Španělska, Skotska a Norska obsadila až čtvrté místo. Španělé v Tbilisi nasázeli domácímu výběru 7 gólů. Gruzínci se však díky výkonům v Lize národů kvalifikovali alespoň do baráže. Tam nejdříve 21. března porazili reprezentaci Lucemburska 2:0 a následně 26. března pokořili i favorizované Řeky. Proti mistrům Evropy z roku 2004 uhráli v Tbilisi výsledek 0:0, rozhodovaly tedy až penalty. Na ně Gruzie vyhrála 4:2.

Gruzie dosud nikdy nehrála žádný vrcholný fotbalový šampionát. Země vychovala řadu fotbalových hvězd. Z nedávné minulosti si fanoušci vybaví Kobiašviliho, který odehrál na 400 utkání v Bundeslize, Arveladzeho, kanonýra Ajaxu Amsterdam, nebo Kaladzeho, hvězdu AC Milán. Na účast mezi evropskou elitou ale dosáhla až současná generace kolem Chviči Kvaraccheliji.

Aktuálně nejznámější gruzínský hráč je oporou Neapole, s níž vyhrál mistrovský titul. V kvalifikaci dal 4 góly. Právě na Kvaraccheliju si musí dát česká reprezentace na Euru největší pozor. S Gruzínci Češi odehrají v Hamburku druhý zápas šampionátu, a to 22. června.

Zdroj: autorský článek, UEFA