Anička Slováčková podstupuje paliativní péči, která zkvalitňuje a prodlužuje život. Otec jí pomáhá, s matkou se prý moc nebaví

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Anicka Slovackova
Zdroj: Profimedia

Anička Slováčková je velká bojovnice, což dokázala poté, co se úspěšně poprala s rakovinou. Hned poté skočila zpět do pracovního procesu a sršela optimismem. O to větší rána pro ni byla, když se rakovina vrátila a tentokrát napadla plíce. Anička slíbila, že se s nemocí bude rvát stejně jako předtím. Nyní ale všechny fanoušky vyděsila, když zmínila paliativní péči.

„Když jsem tu diagnózu vyslechla poprvé, byla jsem v šoku. Když se mi to vrátilo, byla jsem příšerně naštvaná. Nechtělo mě to pustit. Bylo to asi sebezáchovné, protože je lepší zpracovávat emoci vzteku než smutku. Když jsem nastoupila léčbu, byla jsem nastartovaná zvládnout to znovu. Přestože jsem už věděla, co to obnáší, do čeho zase jdu. Trápilo mě taky, kolik zklamání asi přinesu lidem, kteří mě během léčby podporovali,“ svěřila Anička v rozhovoru pro server Novinky, jaké byly její první pocity.

Zpěvačka nechce sdílet prognózy

Jak řekla, tak opravdu udělala, a na svém instagramu tak sdílí to smutné i to veselé. Ale právě to ne moc optimistické teď vyděsilo fanoušky.

„Nějaké prognózy jsem si vyslechla, ale není to nic, co bych teď chtěla sdílet se světem. Věřím, že všechno dopadne dobře a není důvod se plašit,“ uvedla Anička v rozhovoru pro Expres.

Naznačila tak, že prognózy nejsou úplně nejlepší. Navíc ale doplnila, že navštěvuje lékařku specializující se na paliativní péči.

Paliativní péče dává čas

A právě toto vyděsilo všechny, kdo zpěvačku a její boj sledují. Paliativní péče totiž bývá vnímána jako konečná péče. Její pravý význam ale pro deník Blesk vysvětlila vedoucí lékařka Oddělení paliativní péče Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, MUDr. Zuzana Křemenová, Ph.D.

„Cílem paliativní léčby není vyléčení, protože ta nemoc je příliš rozsáhlá nebo příliš pokročilá a není vyléčitelná. Paliativní léčba má za cíl zmírnit pacientovy obtíže, které nemoc způsobuje, a dát mu co nejvíc času prožitého co možná nejvíc komfortně. Léčba onkologů probíhá často souběžně s naší paliativní péčí,“ potvrdila Křemenová, že zpěvaččina prognóza není dobrá.

V rozhovoru lékařka také dodala, že nelze paušalizovat, kolik času paliativní péče člověku dá. Mohou to být měsíce, ale i roky. Důležitým cílem této péče je zajistit, aby se pacient cítil dobře.

Tatínek jí je oporou

Anička si k tomu dopomáhá legálním konopím, které je registrovaným preparátem, který patří do portfolia paliativního lékaře, jak potvrdila doktorka Křemenová.

„Nejsem žádný hulič, ale vidím, že to účinkuje. Pomáhá mi spát, spánek je pro mě všelék. Maminka mého přítele mi zase dodala kozí mlezivo, koza je prý živočich, který nemůže dostat rakovinu. Hodně je v tom aktivní táta, shání mi různé čínské přírodní medikamenty,“ dodala Anička.

Zatímco tatínek Felix Slováček je jí oporou, horší je to s mámou, Dádou Patrasovou.

„Já jsem s Aničkou v pohodě, voláme si, scházíme se, říkáme si, co a jak. S mámou nekomunikuje skoro vůbec,“ uvedl Slováček pro Extra.

Sama Dáda se k nemoci dcery vyjádřila v rozhovoru s Reném Kekelym s názvem Face To Face, kde uvedla, že je Anička hodný člověk, a nechápe, proč to potkalo právě ji.

Zdroje: Novinky, Instagram, Expres, Blesk, Extra

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články