Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Někdy stačí jen být spolu a nic neříkat

Rozhovor o tom, co možná je a možná není otcovství

Otec a jeho parta. (Jaroslav Najbert s dětmi) • Autor: Matěj Stránský
Otec a jeho parta. (Jaroslav Najbert s dětmi) • Autor: Matěj Stránský

Jardu znám 17 let, což bude brzy půl života, a jinak než Jarda jsem mu asi neřekl. Celým jménem je Jaroslav Najbert a je mu sedmatřicet. Známe se od vysoké školy a tehdy jsme ještě s pár dalšími přáteli trávili dohromady opravdu hodně času. Už nevím, jak k tomu přesně došlo, ale svědčil jsem Jardovi i na svatbě, v kostele uprostřed Vysočiny. Když vysoká skončila, skupina přátel se rozprchla a navzájem jsme se ztratili. K nim domů, na kraj středočeského maloměsta, bych pořád nějak trefil, ale jestli má tři, nebo čtyři děti, tím jsem si nebyl jistý. Jistý jsem si byl jen tím, že jsou všechny zrzavé. Má čtyři, nejstarší je jedenáct a nejmladšímu tři, a nejsou všechny zrzavé.

Novinářské pátrání po podobách otcovství může vypadat lecjak. Je možné popisovat přechodové rituály, které otcové připravují svým synům, nebo mluvit s vrcholnými manažery o tom, jak našli work-life balance mezi prací a rodinou. Existují spolky mužů, kteří společně hledají cestu k otevřenému a lepšímu mužství a otcovství. To všechno se nabízí – a o tom všem už Respekt několikrát psal.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].