Chalupa, která byla pro oblíbenou herečku srdeční záležitostí, se nachází na Plzeňsku. Do obce Slatiny i svého domku se naprosto zamilovala a proto tam utíkala kdykoli, kdy jí to čas dovolil. Společnost jí tam dělal nejprve manžel, poté, co ovdověla, tam ale s radostí trávila čas také sama.

V roce 2002 Helena Růžičková onemocněla rakovinou. Zatímco někteří lidé by v takovou chvíli podléhali černým myšlenkám, umělkyně si zachovala optimismus a duševní klid, který je pro zotavení nezbytný. 

Právě z toho důvodu často odpočívala ve Slatině. Poblíž přírody a stranou veškerého ruchu měla nejen dostatek prostoru pro regeneraci, ale také své koníčky, kterých měla skutečně požehnaně.

Ve Slatině nabírala novou sílu

Chalupa číslo 66 vypadá na první pohled velmi skromně. Zdobí ji kříž umístěný ve štítě a zaujme také starodávná poštovní schránka. Z celého bílého domku dýchá kouzlo starých časů a není divu, že měla herečka pocit, že se zde čas zastavil a mohla tam najít klid a mír. 

Do Slatiny vyrážela Helena Růžičková nejprve s manželem Jiřím a jejich synem. Ten ale nečekaně zemřel v roce 1999, což byla pro manžele velká rána. Od lásky k venkovu je to ale neodradilo a tak na chalupu jezdili až do Jiřího smrti v roce 2003. 

Poté, co herečka ovdověla, jezdila tam ale i nadále. I přes to, že boj s rakovinou ji velmi vyčerpával - kvůli chemoterapii zhubla neuvěřitelných sto dvacet kilogramů a přišla o vlasy, neúnavně se starala o zahradu, vařila a věnovala se dalším zálibám. Svého muže přežila o čtyři měsíce. 

O domek se nyní stará její rodina

Po smrti herečky chalupu zdědily její vnučky a také snacha, se kterou neměla za svého života Růžičková nejlepší vztahy. O domek se ale její příbuzné velmi dobře starají, udržují ho a rády se tam vrací. 

Na herečku vzpomíná v dobrém také obec Slatina, která dokonce ve vsi nechala postavit památník Heleny Růžičkové. Ten tak stále připomíná nejen její lásku k obci, která byla jejím druhým domovem, ale také její nesporný přínos českému herectví.

Helena Růžičková má na kontě více než dvě stovky filmových rolí. O herecké příležitosti ji neochudily ani zdravotní problémy v čele se skutečně obrovskou nadváhou. 

Helena Růžičková byla velmi činorodá

I přes kila navíc totiž byla herečka velmi čilá a dobře pohyblivá, za což pravděpodobně vděčila tomu, že se v dětství věnovala baletu.

Kromě herectví se věnovala také okultismu, charitě a dokonce vstoupila také do politiky. Jednalo se o ženu velice činorodou a její smysl pro humor byl legendární. 

To se ostatně skvěle projevilo mimo jiné ve filmových sériích Slunce, seno a Homolkovi. Měla také ale svou vážnou polohu, kterou si jistě pamatují kupříkladu ti, kdo rádi vzpomínají na seriál Vlak dětství a naděje.

Související články