Kateřina Konečná, jediná eurposlankyně KSČM a předsedkyně strany. Foto: Stanislava Benešová/ Právo/ Profimedia

Komunisti v propadlišti? Kdepak, Kateřinu Konečnou do každé domácnosti

Napsal/a Robert Břešťan 27. března 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

POZNÁMKA. Pokud mají zejména diváci televizní stanice CNN Prima News dojem, že snad není dne, kdy by na ně z televize nemluvila komunistka Kateřina Konečná, tak se nemýlí. Dokazují to statistiky mediálních výstupů za první tři měsíce letošního roku.

Z mladého nadějného kádru (komunistickou poslankyní se Kateřina Konečná stala poprvé, když jí bylo pouhých 21 let) je už zasloužilá a kovaná soudružka.

Věrnost straně jí vynesl už více než dvacet let příjemného poslaneckého života. Posledních deset let i v podobě křesla v Evropském parlamentu; v tom Bruselu, který podle komunistů může skoro za veškeré zlo.

Po posledních parlamentních volbách, jak známo, KSČM poprvé od roku 1989 konečně vypadla z Poslanecké sněmovny, v Senátu se jí nedaří dlouhodobě, a jediným politickým flekem, kde se ještě drží, je právě europarlament.

A ten jeden flek drží – a ráda by si ho i udržela – právě paní Konečná, toho času i předsedkyně KSČM. Žádný div, že se s blížícími se volbami tlačí do médií, i když vlastně raději nekandiduje za komunisty, ale jako jednička za uskupení Stačilo!

Její mediální výstupy za první tři měsíce tohoto roku vypadají takto:

GRAF: se svolením společnosti Newton

Díky tomuto textu soudružce Konečné přibude statisticky jedna „čárka“ i na našem webu, ale na první pohled zaujme naprostá převaha prostoru na CNN Prima News.

To je docela pozoruhodné, protože pro to objektivně není důvod.  KSČM je mimoparlamentní strana, podobně jako třeba Zelení, bývalá ČSSD nyní vystupující jako Socdem, Přísaha nebo bojůvka Jindřicha Rajchla. Ale prostoru dostává paní Konečná (a tak i KSČM) nesrovnatelně více.  

Pro srovnání se podívejme, jak vypadají mediální výstupy předsedy Socdem Michala Šmardy. Takto:

GRAF: se svolením společnosti Newton

Jde o stranu též donedávna zavedenou, nyní bez poslanců, ale aspoň s jedním senátorem. Březnový model agentury Median navíc dává KSČM i Socdem velmi podobné preference. Primu ale vůbec nezajímá.

A co teprve, když se podíváme na Zelené a třeba spolupředsedkyní Magdalenu Davis (s množstvím výstupů druhého spolupředsedy Michala Berga to není o nic lepší).

GRAF: se svolením společnosti Newton

Jméno šéfa Přísahy (v průzkumech podobně potentní strany jako KSČM), Roberta Šlachty dokonce vykazuje v posledním čtvrtroce sestupný trend mediálního výskytu.

GRAF: se svolením společnosti Newton

Ale Kateřiny Konečné je nekonečně mnoho. Těžko říct, proč jí televize Prima tak okatě pomáhá. Ale je zjevné, že pomáhá. Možná jen televize vychází vstříc svému publiku, které je „jiné“ a chce slyšet výroky jako „nejsem advokát Ruska, jsem advokát míru“. I když na to přece není nutné sledovat komunistku Konečnou, stačí si „naladit“ Andreje Babiše.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)