Nahradí jednou Concorde? Prototyp XB-1 má za sebou úspěšný podzvukový let

Nahradí jednou Concorde? Prototyp XB-1 má za sebou úspěšný podzvukový let
Fotografie: Boom Supersonic
  • Firma chce zaplnit prázdné místo, které vzniklo po vyřazení Concordu
  • První testy v podzvukové rychlosti dopadly dobře

I když to vypadá, že doba z nejrůznějších příčin nepřeje tomu, aby se vrátilo létání nadzvukovou rychlostí pro běžné pasažéry, existují společnosti, které jsou přesvědčeny o opaku. O letadle s označením XB-1 se už mluví delší dobu, ale dlouhé roky zdánlivé neaktivity moc nadějí nedávaly. To se však změnilo

Letecký startup Boom Supersonic učinil významný krok na cestě ke svému cíli vrátit na oblohu komerční nadzvukové letectví poté, co se tento týden poprvé odlepil od země prototyp letounu XB-1. Krátký podzvukový let nad Mohavskou pouští se uskutečnil o několik let později, než se očekávalo, ale ukazuje, že Boom přinejmenším stále dělá pokroky.

XB-1 odstartoval ve čtvrtek v ráno, dosáhl maximální výšky 2,17 kilometrů a maximální rychlosti 455 km/h. Bez obtíží přistál o 12 minut později. Tyto výsledky jsou sice povzbudivé, ale stále velmi vzdálené původním plánům. Ty říkaly, že firma by ráda do roku 2025 měla k dispozici plnohodnotné letadlo, které by atakovalo rychlost více jak 2 682 kilometrů za hodinu. Trasa Londýn – New York byl trvala tři hodiny a 15 minut. To je skoro o půl hodiny více, než byl rekordní čas legendárního Concordu. Důvodem mají být přísnější emisní a hlukové předpisy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze