Vrchní soud zamítl odvolání státního zástupce v kauze únosu ženy z Kroměříže

foto Obžalovaný Tomáš Salvet v síni zlínské pobočky Krajského soudu Brno, který se začal 18. srpna 2020 zabývat případem únosu dcery podnikatele z Kroměříže z roku 2014. V minulosti byl za něj odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, později však vyšlo najevo, že ve vztahu k němu došlo s největší pravděpodobností k justičnímu omylu.

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zamítl odvolání státního zástupce proti rozhodnutí zlínského krajského soudu, který loni v listopadu zprostil Tomáše Salveta, Ivo Lorence a Jakuba Steidla obžaloby z únosu dcery kroměřížského podnikatele v roce 2014. V minulosti jim za něj zlínský soud uložil podmínky, po předchozím rozhodnutí odvolacího soudu však svůj verdikt loni na podzim změnil a státní zástupce se proti tomu odvolal. Podle obžaloby chtěli muži po mladé ženě 100 milionů korun.

Státní zástupce při projednávání u zlínského soudu Salvetovi původně navrhoval deset až 11 let, Lorencovi devět až deset let a Steidlovi osm až devět let vězení. Obhajoba žádala zproštění obžaloby. Krajský soud loni při vynesení rozsudku přihlédl k názoru vrchního soudu, který odlišně hodnotil důkazy. "Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchali obžalovaní," uvedl předseda soudního senátu Jiří Dufek. Státní zástupce se odvolal k vrchnímu soudu, který dnes odvolání zamítl. "Přetrvávají zásadní pochybnosti o zapojení obžalovaných do trestné činnosti," řekl dnes předseda senátu vrchního soudu Ivo Lajda.

Tři muži byli obžalovaní z loupeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádeže s trestní sazbou od osmi do 15 let vězení. Všichni tři vinu dlouhodobě popírali a tvrdili, že s únosem nemají nic společného. V minulosti byl za něj odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, část trestu si i odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl.

Žena zaparkovala 14. ledna 2014 večer před domem v Kroměříži auto. Obžaloba tvrdila, že k ní přistoupil Steidl, napadl ji a společně s Lorencem natlačil na zadní sedadlo přistaveného vozu. V něm podle státního zástupce seděl organizátor únosu Salvet. Ženě únosci podle obžaloby sebrali kabelku s peněženkou i doklady a další věci, měla spoutané ruce za zády a přes hlavu plátěný pytel. V noci ji vozili po různých místech a žádali po ní peníze.

Poté, co se žena s muži dohodla, že jim přiveze 100 milionů korun na benzinovou stanici u Brna, ji následujícího dne brzy ráno vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc. Žena při únosu utrpěla lehké zranění. Je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a který skončil ve vězení kvůli daňovému úniku. Faltýnek podle obžaloby vybral z ženiny odcizené platební karty 20.000 korun a Lorenc dalších 20.000 korun.

Rozsudek v kauze padl už předloni v červnu, kdy krajský soud uložil Salvetovi, Lorencovi a Steidlovi shodně tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Vinnými tehdy uznal i další dva obžalované, Vladimíra Zavadila a Ladislava Faltýnka, kteří se k podílu na únosu doznali. Přestože podle státního zástupce pomohli únos zprostředkovat, vyvázli bez trestu. Soud to zdůvodnil tím, že oba byli již dříve podmíněně trestáni, a dalších trestů proto není třeba. Výpovědi Faltýnka se Zavadilem byly v případu klíčovým důkazem. Mezi jejich tvrzeními však byly značné rozpory.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď