Aktualizováno
ČKD Blansko Holding je kvůli ruskému majiteli v insolvenci. Dluží přes 300 milionů korun

Závod ČKD Blansko

Závod ČKD Blansko Zdroj: Euro

Strojírenská společnost ČKD Blansko Holding je v insolvenci, podala na sebe insolvenční návrh. Dluží přes 300 milionů korun. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Jediným akcionářem tradiční strojírenské firmy je ruská společnost Ťažmaš, která ji v roce 2010 koupila od skupiny J&T.

Majitelem ruské Ťažmaš je ruský poslanec Andrej Trifonov, jehož majetek v prosinci 2022 zmrazil kvůli ruské invazi na Ukrajinu Finanční analytický úřad (FAÚ). Předseda představenstva Jaroslav Ochatrin v insolvenčním návrhu uvedl, že kvůli tomu nelze ČKD prodat a firma se ani nemůže účastnit tendrů na zakázky, které byly zdrojem jejích příjmů.

Sankce kvůli ruskému vlastníkovi navíc společnost zastihly v době, kdy po pandemii covidu rostly ceny energií i materiálu a dodavatelské řetězce byly narušené. K pádu firmy přispělo i to, že významným zdrojem zakázek pro ni bylo v minulosti právě Rusko. Prudký pokles poptávky nezvládala společnost kompenzovat snižováním provozních nákladů.

„V důsledku zpřísněni sankčního režimu došlo ke zrušení veškerých bankovních účtů firmy a žádná z českých bank v současné době není ochotna otevřít bankovní účet, což dělá provozování podniku a plnění zákonných povinností vůči věřitelům, zaměstnancům, státu a uspokojení věřitelů zcela nemožným,“ uvedl předseda představenstva. Společnost je podle něj předlužená, protože vlastní majetek v přibližné výši 60 milionů korun, její závazky ale přesahují 300 milionů korun.

Strojírenská firma ČKD Blansko v roce 2022 podle zveřejněné účetní uzávěrky vykázala ztrátu 262 milionů korun, ve ztrátě byla i o rok dříve. V roce 2021 skončila v minusu 55 milionů korun. Firmě také v roce 2022 meziročně klesly tržby, a to z 390 milionů korun v roce 2021 na 242 milionů o rok později.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny.