Oživte svůj look! Tipy pro dokonalý styling řetízků

Victoria Fox / Adobestock.com
Komerční článek
|
27. 03. 2024
|
Šperky byly odjakživa součástí lidské kultury. Kromě toho, že jejich funkcí bylo zdobit, ať už muže nebo ženy, vyjadřovaly společenské postavení. Dnes je vnímáme spíš jako součást naší šperkovnice.

K nejběžnějšímu vybavení patří u žen náušnice, řetízky, prstýnky, náramky a hodinky. Šperky úžasným způsobem vylepší celkový look, právě o tom si dnes něco napíšeme.

Řetízek podle typu výstřihu

Možná už jste si všimli, že ne každý řetízek se hodí ke každému hornímu dílu oblečení. Jiný řetízek se bude hodit k roláku, jiný zase k topu ve stylu Bardot s odhalenými rameny. Budete-li se držet jednoduchých pravidel, nešlápnete vedle.

První pravidlo zní, že náhrdelník by měl tvar výstřihu kopírovat – oblý tvar výstřihu, oblý náhrdelník (např. řetízkový), k ostrému výstřihu zase ostrý náhrdelník (např. s přívěskem). Druhým pravidlem je, aby se váš šperk neztrácel ve výstřihu. Čím větší plocha odhalené kůže nebo naopak látky, tím může být ozdoba výraznější.

K jednotlivým typům se pak hodí:

  • Kulatý výstřih – jestliže u vás převládá decentní kulatý výstřih, pak jsou dobrou volbou řetízky střední délky.
  • Lodičkový výstřih – naopak pro lodičkový výstřih jsou skvělé polodlouhé řetízky a náhrdelníky.
  • Véčkový výstřih – tady se to může zdát složitější, ale vůbec tomu tak není. I zde platí, že by měl kopírovat výstřih. To znamená, že si můžete vzít tzv. obrácený řetízek, kdy se konce řetízku spojují ozdobou na krku z přední strany a dolů pak volně visí, zakončené třeba kuličkou. Známý je i pod označením lariat nebo Y lariat

Řetízky a košile

Občas halenku či svetřík vyměníme za košili. Zde hraje roli, zda nosíte odepnutý horní knoflíček či nikoliv. Pokud je horní knoflíček odepnutý, zvolte krátký řetízek s ozdobou, která nebude schovaná pod látkou, ale hezky vidět. U košile se zapnutým knoflíkem je to krátký náhrdelník, který kopíruje její límeček. Případně šperk na krku vynechejte a zvolte pro tyto případy výraznější náušnice.

adobestock_359489327.jpeg

Victoria Fox / Adobestock.com

Jak vrstvit řetízky?

Už víte, jakou ozdobu na krk k určitým výstřihům. Dnes je však v módě nosit více řetízků – jak různé délky, tak kombinovat třeba zlaté řetízky na krk se stříbrem. To je v pořádku, pokud to ovšem nepřeženete. I zde platí jednoduchá pravidla.

U vrstvení řetízků platí, že by se neměly navzájem překrývat. Začít můžete krátkým jemným řetízkem, přidat polodlouhý a nakonec dlouhý. Nedávejte přes sebe řetízky stejných nebo velmi blízkých délek.

Co se kombinování zlata a stříbra týče, i to je možné. Vždy je potřeba najít kousky, které se k sobě vzájemně hodí. Zde existuje jediná podmínka, a to je podobný design. To ostatní už máte zcela ve svých rukou. Záleží na vaší intuici a vkusu. Nezapomínejte, že co se líbí vám, nemusí se líbit druhým.

Související články