V Dobřanech se v ulicích objevily nové popelnice. Co do nich patří?

27.03.2024 13:29

V průběhu března byly na území města umístěny nové sběrné nádoby.

nové popelnice na olej_0324_město Dobřany (1)
nové popelnice na olej_0324_město Dobřany (1)nové popelnice na olej_0324_město Dobřany (2)nové popelnice na olej_0324_město Dobřany (3)

Nádoby zelené barvy s oranžovým víkem slouží pro odkládání olejů a tuků. Do teď byla možnost odevzdání těchto surovin pouze ve sběrném dvoře. Nově tak mají obyvatelé Dobřan a blízkého okolí další možnost, jak se ekologicky zbavit použitých rostlinných olejů z domácností.

Nové nádoby jsou na třinácti stanovištích v Dobřanech, Šlovicích a Vodním Újezdu - Lipová u ZUŠ, Jiráskova nad vodárnou, Ústavní (Hvízdalka), Arnolda Picka (u Kotynky), Jízdárna, Loudů, Sokolovská, Protifašistických bojovníků, F.X.Nohy, Jungmanova, Dobřánky, Vodní Újezd a Šlovice.

„Vytříděný tuk a olej se nejlépe shromažďuje do použitých PET lahví, např. od minerálky. Tyto obaly jsou zároveň nejvhodnější pro manipulaci a další zpracování. Naopak není vhodné sklo, ale ani původní plastové lahve od oleje, které jsou málo mechanicky odolné a olej se může při přepravě a manipulaci zbytečně vylít,“ uvádí město Dobřany.

Sběr potravinářských olejů odlehčí zejména kanalizační síti, která je oleji vylitými do běžných odpadů v domácnostech výrazně zatěžována. Tříděním a následnou recyklací tak pomůžeme chránit životní prostředí.

Foto město Dobřany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24