VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 Jana Čiháková

ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

„Velikonoce se dají považovat za první období v roce, kdy roste zájem spotřebitelů o nákup konkrétních položek, zejména ingrediencí na pečení. Opět jsme se tedy podívali na to, jak si vedou vybrané položky v akčních letácích sedmi největších řetězců a máme pro spotřebitele pozitivní zprávy. Oproti loňsku za ingredience na pečení ušetříme až pětinu výdajů. Vejce, která jsou nedílnou součástí Velikonoc, jsou meziročně levnější dokonce o třetinu. Podobně je na tom i mléko nebo mouka. Ze sledovaných položek je dražší jen máslo, jde však pouze o korunový příplatek za kostku. Přestože jsou potraviny obecně levnější, akční letáky stále pomáhají mnoha domácnostem výhodně nakoupit a šetřit nemalé částky rodinného rozpočtu,“ říká Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.

O TŘETINU MÉNĚ

Zatímco před loňskými Velikonocemi stálo deset slepičích vajec velikosti M v průměru 44 korun, letos je to o 15 korun méně, což je zhruba třetinová úspora. Sedm korun ušetříme za litr polotučného mléka a zhruba pět korun za kilogram pšeničné polohrubé mouky nebo cukru krupice. Levnější jsou také celé neloupané mandle, vanilínový cukr nebo rozinky.

Cena prášku do pečiva je meziročně stejná, jeden kus vyjde zhruba na tři koruny. Prakticky beze změny zůstala také cena másla, která byla ještě v nedávné minulosti poměrně volatilní. Nyní koupíme kostku (250 g) v průměru za 44 korun, což je pouze o korunu více než loni.

Ingredience na přípravu velikonočního beránka lze letos pořídit zhruba za 50 korun, loni to bylo o deset korun více. V případě nákupu surovin na pečení velikonočního mazance ušetříme ještě o dvě koruny navíc.


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.