Ukrajinci se zmocnili ruského dronu. Připomíná dětskou stavebnici

Záhadný dron kamikadze vyvinutý ruským Regionálním průmyslovým podnikem se dostal do rukou Ukrajinců, informuje server Defence Blog. Vysvětlujeme, co je o této na frontě nevídané konstrukci známo.

Není to poprvé, co Ukrajinci ukořistili ruské zbraně v téměř dokonalém stavu. Díky tomu se obranné armádě nedávno podařilo zjistit, že agresor v některých bombách používá součástky z domácích spotřebičů.

Při jiné příležitosti Ukrajinci zjistili, že nové bezpilotní letouny Šahíd obsahují kameru a 4G modem pro sledování v reálném čase. Stačí říci, že nedávné experimenty Rusů v souvislosti s vylepšováním dronů spatřily světlo světa také díky zachycení jednoho ze strojů, v němž byl identifikován 10 km dlouhý optický kabel určený ke zlepšení komunikace mezi dronem a pilotem.

Nyní však ukrajinská armáda zachytila záhadný dron vyvinutý ruskou společností. Zároveň se jedná o konstrukci, kterou se obráncům dosud nepodařilo ukázat na žádných záběrech či fotografiích z fronty. Až nyní.

Záhadný dron Rusů

Co je tedy známo o bezpilotním dronu, který padl do rukou Ukrajinců v téměř neporušeném stavu?Konstrukce byla postavena z lehkých materiálů za použití komerčních výrobních technik. Zbraň připomíná dětskou stavebnici složenou z několika různých komponentů.

Ukrajinci neuvádějí podrobnosti o ruském bezpilotním prostředku ani o tom, kde je na frontě nasazen. Pokud však bylo nasazeno z lehkých materiálů, lze předpokládat, že záhadná konstrukce je určena k útokům na cíle v relativně těsné blízkosti místa odpalu (ve srovnání s pokročilými a velkými konstrukcemi dosahujícími několika set kilometrů).

Zdroj: redakce, defence-blog.com