Drtivý střet obrněných jednotek. Americký tank M2 Bradley si pověst nepokazil

Na sociálních sítích se objevily záběry z frontové linie, které ukazují střet mezi ukrajinským obrněným transportérem M2 Bradley a ruským obrněným transportérem. Jedná se o další příklad potvrzující, že M2 Bradley je jedním z nejcennějších vozidel, které má ukrajinská armáda k dispozici. Připomínáme jeho vlastnosti a vybavení.

M2 Bradley je bojové vozidlo pěchoty vyráběné společností FMC Corporation. Vozidla tohoto typu přišla na Ukrajinu jako podpora ze Spojených států. Mají skvělou pověst nejen mezi analytiky a odborníky, ale i mezi samotnými vojáky, kteří si jich cení jak pro jejich vysokou odolnost, tak pro útočné schopnosti. Tento americký tank M2 Bradley si pověst nepokazil.

Drtivý střet obrněných jednotek

Tentokrát přišly tanky vhod při likvidaci ruského obrněného transportéru rodiny BTR. Jak je vidět na záběrech, pro M2 Bradley a jeho ukrajinskou posádku nepředstavoval ruský transportér velkou výzvu.

Hlavní zbraní vozidla M2 Bradley je automatický kanon M242 Bushmaster ráže 25 mm (se systémem dvojitého podávání). Právě jeho činnost lze pozorovat na předmětných záběrech. Jeho rychlost střelby je 200 ran/min. Na druhou stranu účinný dostřel se odhaduje přibližně na 2 km, píše server BAE Systems.

Bojové vozidlo pěchoty navíc umožňuje posádce používat kulomet ráže 7,62 mm a odpalovací zařízení protitankových střel TOW. Takové vybavení mu umožňuje úspěšně čelit nejen obrněným transportérům, ale dokonce i tankům, jak nejednou prokázala i válka na Ukrajině. Došlo dokonce k vítězným střetům s ruskými tanky T-90M Proriv, které jsou označovány za Putinovu chloubu.

Vysoká odolnost tanku M2 Bradley

Mnohokrát bylo také zdůrazněno, že M2 Bradley jsou pro Ukrajince životně důležitá vozidla. Standardně jsou dobře pancéřována (konstruktéři použili ocel, hliník a kompozity) a navíc Ukrajinci chrání své jednotky montáží BRAT (Bradley Reactive Armor Tiles).

Jde o řešení, které poskytuje účinnou ochranu mimo jiné proti střepinám z granátometů RPG-7. K obranným účelům lze použít i dýmovnici.

Současně je M2 Bradley vybaven motorem o výkonu 500 nebo 600 koní (v závislosti na letech výroby), který mu umožňuje zrychlit na více než 65 km/h, a pásovým pohonem, který mu umožňuje překonávat i obtížný terén.

Zdroj: redakce, baesystems.com, Wikipedia