7 nejkrásnějších historických zahrad v Anglii. Honosné domy, fontány, bludiště nebo 28 metrů dlouhý vrbový tunel

Přidat na Seznam.cz

Procházky po zahradách v Anglii patří k příjemnému trávení volného času. Kreativní terénní úpravy, sezónní ukázky barev, sochy, fontány zajišťují, že je vždy co nového vidět. Výběr zahrnuje rozmanité a odlišné zahrady po celé zemi, z nichž každá má svůj poutavý příběh. Živé květinové expozice, řada aktivit a samozřejmě čajovny, to vše láká všechny své návštěvníky.

Elthamský palác

Velkolepé sídlo Eltham Palace, které se nachází v londýnské královské čtvrti Greenwich, je směsicí architektonických stylů starých přibližně 700 let.
Přestože palác právem přitahuje mnoho lidí svými pozoruhodnými interiéry, 19 hektarů zahrad si také zaslouží pozornost. Navíc je zde opravdu co k vidění po celý rok, včetně nejstaršího funkčního mostu v Londýně.
Je tu skalka a její vodní tůně, které kaskádovitě padají do vodního příkopu a 100 metrů dlouhý záhon, který na jaře oslňuje zářivými primulkami, maceškami a tulipány. V létě nespočet fialových a žlutých květů láká včely a motýly. Dále je tu zahrada s růžemi, která v letních měsících hýří vůní a barvami. Od září do listopadu můžete pozorovat všechny odstíny podzimu.
Eltham Palace je krásný zvenčí i zevnitř a stojí za návštěvu při výletu do jihovýchodního Londýna.

Hrad Carisbrooke

Hrad Carisbrooke stojí hrdě na svém místě v blízkosti srdce ostrova Wight v té či oné podobě již přibližně 800 let. Další zajímavostí zámku je malá, ale dokonale upravená zahrada princezny Beatrice. Tato zahrada, pojmenovaná po nejmladší dceři královny Viktorie, která byla guvernérkou ostrova Wight od roku 1896 až do své smrti v roce 1944.
To, co vidíte dnes, vytvořil v roce 2009 oceňovaný zahradní designér Chris Beardshaw, který oslavil období působení princezny Beatrice vhodnými rostlinami a dobovým vzhledem. Geometrické uspořádání citlivě respektuje původní formát a zahrnuje dvě štěrkové cesty protnuté jednoduchou fontánou a lemované nízkým živým plotem z truhlíků a živými obrubami.
Na jaře se můžete těšit na sněženky, modré zvonky, narcisy a spoustu květů, zatímco letní měsíce slibují různé trávy, fíkový tunel a okrasné venkovské květiny.

Hrad Walmer

Zahrady obklopující hrad Walmer na pobřeží Kentu jsou pravděpodobně nejrozmanitější. Ne nadarmo se Kentu říká zahrada Anglie.
Zahrady s divokými květinovými loukami, zahloubenou roklí a lesní procházkou spojují tři hlavní oblasti. První z nich je nedávno obnovený chodník Broadwalk. Původně byl vybudován Williamem Pittem v roce 1802, na počátku 20. století však začal chátrat a zůstával zarostlý, dokud nebyl v letech 2018-2019 obnoven.
Dále je tu Zahrada královny matky, jejíž klasický styl připomíná islámské zahrady s dostatkem stínu a chladivým centrálním bazénem. Vyhraďte si také čas na procházku viktoriánskými skleníky. Původně byly postaveny v roce 1898 a dodnes v nich najdete působivý výběr exotického ovoce a květin.

Park Wrest

Tato zahrada z počátku 18. století je proslulá nejen svým důmyslným a elegantním designem, ale také tím, že vás provede 300 lety zahradní architektury.
Při prohlídce areálu si můžete všimnout mnoha zajímavostí, například 40 klasických soch, honosné mramorové fontány, historický dům Bowling Green House a čínský chrám a čínský most.
Velká část zahrady byla citlivě zrestaurována, určitě se zúčastněte některé z prohlídek.

Boscobel House

Na rozdíl od ostatních zahrad má zahrada a lesy obklopující Boscobel House v hrabství Shropshire skromnější původ. Do historie se však zapsal díky budoucímu králi Karlu II., který utíkal před neúspěšným pokusem získat zpět otcův trůn z rukou parlamentářů během anglické občanské války.
U domu se můžete proplétat mezi nízkými živými ploty, které tvoří Boscobelovu zahradu ve stylu parteru ze 17. století, nebo travnatým bludištěm či 28 metrů dlouhým vrbovým tunelem.
Můžete si také vyzkoušet, jak vypadal život na boscobelském dvoře ve viktoriánské éře. Setkáte se s přátelskými hospodářskými zvířaty a navštívíte stáje, mlékárnu a stodoly.

Převorství Mount Grace

Převorství Mount Grace se nachází na západním okraji vřesovišť North Yorkshire Moors. Na tomto venkovském místě, kde bylo převorství založeno na konci 14. století, můžete skutečně uniknout do přírody. Kromě prohlídky zříceniny, kostelíka a dochovaného kláštera můžete vstoupit do uměleckořemeslného panského domu.
Třináctihektarová zámecká zahrada s terasami a elegantními záhony je speciálně navrženýma Chrisem Beardshawem, který také oživil zahradu princezny Beatrice na zámku Carisbrooke. Zatímco na jaře kvetou sněženky, v létě růže a na podzim japonské žaludy, stále je na co se dívat.
V Mount Grace se nacházejí také louky a sady, které na jaře a v létě ožívají odrůdami tradičních yorkshirských jabloní.

Dvůr a zahrady Witley Court & Gardens

Pokud při návštěvě Witley Court v hrabství Worcestershire očekáváte honosné interiéry a dobový nábytek, budete zklamáni, protože toto krásné italské sídlo vyhořelo v roce 1937. Dnes jsou ruiny jakousi památkou na velkolepou architekturu tohoto domu z 19. století.
Půjdete po cestičkách přes úhledné partery, barevné květinové záhony a velké terasy a pak se vydáte do okolního lesa, kde uvidíte množství různých druhů stromů.
K nejzajímavějším místům zahrady patří detailně propracovaná a pečlivě zrestaurovaná fontána Persea a Andromedy před velkým starým domem. Viktoriánská loděnice na jezeře skýtá možnost jen tak posedět a pozorovat mnoho druhů kachen a ptáků, které zde žijí.

Zdroj: www.weather2travel.com