https://42tcen.com/entry/jak-na-cerny-kasel-zastaveni-migrace-a-testovani-uprchliku-radi-marikova
Jak na černý kašel? Zastavení migrace a testování uprchlíků, radí Maříková
Jak na černý kašel? Zastavení migrace a testování uprchlíků, radí Maříková
V České republice od začátku roku skokově roste počet nakažených černým kašlem. Lékaři delší dobu varují před šířením této a dalších ... - 27.03.2024, 42TČen
2024-03-27T02:18:20
2024-03-30T03:41:53
SPD
Názory
Karla Maříková
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://42tcen.com/files/entries/Marikova-FB.jpg
„Přestože mnozí považují černý kašel za nemoc minulosti, počet nakažených v letošním roce mluví o opaku. Hygienici zaznamenali rostoucí počty nakažených černým kašlem, přitom je to téměř rok, kdy upozorňovali na to, že se obávají v souvislosti s migrací z Ukrajiny návratu některých onemocnění, které se u nás už téměř nevyskytují, jako je dětská obrna, černý kašel, a upozorňovali na možný nárůst počtu onemocnění, jako jsou spalničky, TBC a žloutenky právě v souvislosti s migrací,“ poznamenala místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Kdyžto v roce 2023 bylo odhaleno kolem 500 případu černého kašle (pertuse), v letošním roce podle SZÚ už je nakažených 4253. Minulý týden přibylo 1 121 nových případů. Jedná se o nejvyšší procento onemocněných od 60. let minulého století, tvrdí statistici. Politička připomněla, že květnu 2022 profesor Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti, v rozhovoru pro denik.cz upozorňoval na chybějící základní očkování u migrantů z Ukrajiny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, spolu s očkováním proti žloutence B, záškrtu, tetanu, černému kašli a tuberkulóze. Příčina skokového růstu onemocnění tkví podle Maříkové v neřízeném procesu migrace lidí z Ukrajiny. „Z tohoto jasně plyne, že vláda podcenila migraci, odborníci na toto riziko upozorňovali již v roce 2022. Plnou odpovědnost za současnou situaci nese Fialova pětikoalice, která k nám neřízeně pozvala statisíce ekonomických migrantů, kteří navíc mnohdy za podpory vlády zneužívají náš systém. Fialova vláda naprosto podcenila, že tito migranti přicházejí z rizikové země, kde není samozřejmostí ani základní očkování,“ podotkla v komentáři Maříková. Zde je třeba zmínit, že Česká republika se zařadila na první místo, pokud jde o podíl migrantů z Ukrajiny k počtu domorodého obyvatelstva. Poslankyně se proto domnívá, že je nezbytné zajistit patřičnou proočkovanost nově příchozích cizinců. „Je nutné okamžitě zastavit migraci, která se může válkou zhoršovat. Pomáhejme jen lidem ze zasažených oblastí válkou. Tyto lidi musíme testovat na infekční onemocnění, a musejí prokázat, že jsou očkovaní. Pokud toho nejsou schopni, tak by měli být přeočkováni. Vláda by měla poskytnout také bezplatné přeočkování našim občanům z řad rizikových skupin.“ Onemocnění pertusi zaznamenala v minulém roce řada evropských států, zejména Dánsko, Belgie, Norsko a Chorvatsko. Podle hodnocení ECDC se pertuse v zemích s vysokou proočkovaností vyskytuje každých 3 až 5 let. Statní zdravotní ústav upozorňuje, že dodržování očkovacího programu je důležité, včetně včasného podání první dávky vakcíny proti pertusi. Nárůst černého kašle může souviset s poklesem proočkovanosti určitých populačních skupin během pandemie covid-19.
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
2024
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60
42TČen
nect24.cz@gmail.com
+420792887302
122
60

Jak na černý kašel? Zastavení migrace a testování uprchlíků, radí Maříková

Karla Maříková (SPD), místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví PČR - 42TČen
© Facebook
V České republice od začátku roku skokově roste počet nakažených černým kašlem. Lékaři delší dobu varují před šířením této a dalších vážných nemocí typu žloutenka a tuberkulóza. Poslankyně za SPD Karla Maříková pro neČT24 uvedla, jakým způsobem vláda může tuto situaci zmírnit.

„Přestože mnozí považují černý kašel za nemoc minulosti, počet nakažených v letošním roce mluví o opaku. Hygienici zaznamenali rostoucí počty nakažených černým kašlem, přitom je to téměř rok, kdy upozorňovali na to, že se obávají v souvislosti s migrací z Ukrajiny návratu některých onemocnění, které se u nás už téměř nevyskytují, jako je dětská obrna, černý kašel, a upozorňovali na možný nárůst počtu onemocnění, jako jsou spalničky, TBC a žloutenky právě v souvislosti s migrací,“ poznamenala místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

Kdyžto v roce 2023 bylo odhaleno kolem 500 případu černého kašle (pertuse), v letošním roce podle SZÚ už je nakažených 4253. Minulý týden přibylo 1 121 nových případů. Jedná se o nejvyšší procento onemocněných od 60. let minulého století, tvrdí statistici.

Politička připomněla, že květnu 2022 profesor Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti, v rozhovoru pro denik.cz upozorňoval na chybějící základní očkování u migrantů z Ukrajiny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, spolu s očkováním proti žloutence B, záškrtu, tetanu, černému kašli a tuberkulóze.

Příčina skokového růstu onemocnění tkví podle Maříkové v neřízeném procesu migrace lidí z Ukrajiny.

„Z tohoto jasně plyne, že vláda podcenila migraci, odborníci na toto riziko upozorňovali již v roce 2022. Plnou odpovědnost za současnou situaci nese Fialova pětikoalice, která k nám neřízeně pozvala statisíce ekonomických migrantů, kteří navíc mnohdy za podpory vlády zneužívají náš systém. Fialova vláda naprosto podcenila, že tito migranti přicházejí z rizikové země, kde není samozřejmostí ani základní očkování,“ podotkla v komentáři Maříková. Zde je třeba zmínit, že Česká republika se zařadila na první místo, pokud jde o podíl migrantů z Ukrajiny k počtu domorodého obyvatelstva.

Poslankyně se proto domnívá, že je nezbytné zajistit patřičnou proočkovanost nově příchozích cizinců. „Je nutné okamžitě zastavit migraci, která se může válkou zhoršovat. Pomáhejme jen lidem ze zasažených oblastí válkou. Tyto lidi musíme testovat na infekční onemocnění, a musejí prokázat, že jsou očkovaní. Pokud toho nejsou schopni, tak by měli být přeočkováni. Vláda by měla poskytnout také bezplatné přeočkování našim občanům z řad rizikových skupin.“

Onemocnění pertusi zaznamenala v minulém roce řada evropských států, zejména Dánsko, Belgie, Norsko a Chorvatsko. Podle hodnocení ECDC se pertuse v zemích s vysokou proočkovaností vyskytuje každých 3 až 5 let. Statní zdravotní ústav upozorňuje, že dodržování očkovacího programu je důležité, včetně včasného podání první dávky vakcíny proti pertusi. Nárůst černého kašle může souviset s poklesem proočkovanosti určitých populačních skupin během pandemie covid-19.