Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Série #me.Rom o Romech v USA: Snažíme se tady vytvořit pocit romské soudržnosti, po které toužíme, říká Melina R. Salifoski z New Yorku

27. března 2024
Čtení na 2 minuty
"Vždycky jsem si myslela, že jsem Hispánka, protože jsem tak vypadala. Během dospívání mi vůbec nedocházelo, že jsem Romka, protože moje máma byla z Turecka a můj otec z Makedonie. Všechno mi došlo o prázdninách v Makedonii," vypráví v prvním díle dokumentární série #me.Rom aneb Romové v USA Melina R. Salifoski (32), která se narodila na Manhattanu. Její otec, původem Rom z makedonského Prilepu, přišel do Spojených států v roce 1967, následován celou rodinou, která se postupně usadila v New Yorku.

Titulní FOTO: Melina R. Salifoski (FOTO: František Bikár)

Melina vypráví o svých prarodičích, kteří byli v Makedonii pěstiteli a obchodníky s tabákem. Dědeček nejdříve odcestoval do Vídně, kde pracoval na různých místech, aby mohl následně rodinu přestěhovat do USA.

Po příjezdu do New Yorku se babička Meliny snažila přijmout každou práci, která se naskytla a tak pracovala v továrnách ve výrobě uzenin či v kovovýrobě. Dědeček si zkusil i podnikání a staral se o několik domů. „Postupně přijížděli další členové rodiny. Podle toho, co mi rodiče vyprávěli, tak všichni žili nejdříve v jednom bytě a postupně si zařídili vlastní bydlení. Byla to taková velká rodinná komunita,” vysvětluje Melina R. Salifoski.

Dlouho dobu vůbec netušila, že je Romka. Jako dítě si myslela, že je Hispánka, protože vypadala jako její hispánští přátelé a přebírala jejich kulturní rysy. ” Skoro deset let jsem si myslela, že jsem Portoričanka, což bylo fajn,” říká vesele s tím, že vše jí došlo, když ve 12 letech navštívila Makedonii.

“Tam jsem viděla, jak žil dřív můj otec. Žili v malé místnosti se svými rodiči a třemi sestrami. Tehdy jsem viděla, v jak špatných podmínkách žili. Zatímco o dva bloky dál byly kamenné ulice, nádherné obchody a mnoho dalších věcí,” vypráví o tom, kdy zjistila, že jí v žilách koluje romská krev.

“Ten pocit sounáležitosti tamní komunity je mnohem silnější, je cítit mnohem víc. Tam jsem cítila lásku pro mou komunitu. A pak přijedu zpátky sem a slyším všude ‘Cikán, Cikán, Cikán’. Tak jsem se ozvala: ‘No počkat! Takhle teda ne! My jsme Romové, my nejsme ‘Cikáni‘,” říká odhodlaně v rozhovoru Melina R. Salifoski, která s manželem a dětmi žije v Bronxu v New York City.

Dokumentární série #me.Rom, kterou pro ROMEA TV natáčí František Bikár, nabízí divákům unikátní pohled do života Romů žijících ve třech státech USA. Celkem ROMEA TV v následujících týdnech uvede 5 rozhovorů této série.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon