Zvládnete tento kvíz bez nápovědy?

Kvíz: Vyzkoušejte kolik toho víte o cestovatelích a dobrodruzích celého světa!

Cestovatelé dob minulých

Cestovatelé zkoumající dálavy byli v minulosti, tak jako dnes, motivováni různými pohnutkami. Někteří chtěli zbohatnout, jiné lákalo dobrodružství, pár jich chtělo šířit víru a část z nich chtěla upřímně objevovat svět a své poznatky ukazovat druhým. Proč tedy tak často docházelo ke zkreslení informací? Například my už víme, že to byl Kryštof Kolumbus, kdo objevil Ameriku pro evropskou společnost, avšak on se během svého života uznání nedočkal. Kdo byl tedy po celé desetiletí veden jako ten, kdo rozšířil hranice známého světa?
Byl to Ital Amerigo Vespucci, po kterém Amerika získala také jméno. Úředník, který údajně čtyřikrát vyrazil do světa, i když badatelé jeho cesty zpochybňují. To, co víme jistě, je, že byl velmi vzdělaný a velmi bohatý. Vlastně tak bohatý, že udržoval kontakty s jednou z nejvlivnějších rodin tehdejší Itálie - Medicejskými. Když potom vyrazil na cestu podél pobřeží země, kterou lidé stále ještě považovali za Indii, díky svým znalostem si všiml, že něco nehraje. Informoval o nesrovnalostech svůj kontakt u Medicejských, kteří po Evropě rozhlásili, že Amerigo Vespucci našel „Nový svět“ a objevitel byl na světě! Ačkoliv poslední hřebíček do rakve slávy Kryštofa Kolumba zatloukl německý kartograf Waldseemüller, který ve svých mapách území pojmenoval po muži, od kterého o „Novém světě“ slyšel. Okomentoval to slovy: „Nevidím důvod, proč by měl někdo oprávněně namítat proti označení této části… Ameriky po jejím objeviteli Amerigovi [Vespuccim], muži velkých schopností.

Kryštof Kolumbus ale nebyl jediný, jehož jméno utrpělo. Například jméno Juan Sebastian de Elcano se také nějak vytratilo, i když to byl on, kdo dokončil první úspěšnou cestu kolem světa. Jeho původní velitel Ferdinand Magellan (nebo jak byl dříve znám Fernão de Magalhães) slízl všechnu smetanu, přestože byl zmasakrován na Filipínách a výpravu nedokončil. Na druhou stranu byl to on, pod jehož vedením výprava objevila průrvu v Americe a konečně stoprocentně dokázala, že je země kulatá.

Ale ne každý cestovatel se uznání dočká až po letech. Raold Amundsen si připsal kredity ještě předtím než svou objevnou výpravu na jižní pól dokončil, z časopisu Scientific American, ročník CV1, č. 11, 16. března 1911.: „Zdá se, že Amundsen shromáždil dostatek důkazů, které potvrzují teorii, že velký horský řetězec, který se táhne téměř nepřetržitě od Aljašky až po Patagonii, nachází své pokračování v hřebeni spojujícím Viktoriinu zemi a Zemi krále Edwarda VII. a který na počest své královny pojmenoval ,Hřeben královny Maude““.

Po první cestě kolem světa, která byl krutá, krvavá a velmi dlouhá, se prolomila stavidla a pokořit svět se stalo novým hitem. Roku 1831 se takové plavby zúčastnil i biolog Charles Darwin s výpravou Beagles, o které později prohlásil, že byla: ,,zdaleka nejdůležitější událost v mém životě.” Během cesty se také dostal na Galapágy, takže nejspši všichni víme, co tím myslel. V roce 1913 to byl Carl Clancy, kdo Zemi objel poprvé na dvou kolech a zapsal se tak do dějin všem, kdo milují cestování na motorce.

Některé cesty končí tragicky a jiné oproti očekávání naopka dopadnou dobře. To je také příběh dvou horolezců Petera Habelera a Reinholda Messnera, kteří 8. května 1978 zdolali Mt. Everest. To ovšem v té době, 25 let od prvního výstupu, již nebylo tak neobvyklé, co jejich výstup udělalo zvláštní? Do té doby se totiž věřilo, že vylézt na MT. Everest bez kyslíkové masky je nemožné, ale Peter a Reinhold ten rok prokázali opak.

Na videu je zachycený výstup parťáků:

Zdroj: Youtube

Christopher McCandless měl jiný příběh, i když stejně mrazivý. Kluk z Georgie, který chtěl cestovat a prožít dobrodružství! Osudným se mu roku 1992 stal výlet na Aljašku, kde sám uprostřed divočiny umrzl. Jeho příběh proslavila kniha novináře Jona Krakauera. Stal se natolik ikonickým symbolem vzpoury proti „modernímu“ světu, že inspiroval mnohé, aby navštívili, místo jeho úmrtí - legendární autobus 142. Po dvou případech smrti a nespočtech telefonátů o pomoc, jej však před 4 lety přesunuli.

Zdroje: magellan.com, vespucci, voanews.com, darwin, mirrir.co.uk, ct24.ceskatelevize.cz, britannica.com