Zuzana Macko je pyšná na to, jaké u nás máme skvělé lékaře

Krása je prý v detailech, míní odbornice na estetickou medicínu Dr. Zuzana Macko, která s nadšením a vysokou odborností pomáhá pacientům, aby se  cítili lépe. Specializuje se na estetickou, korektivní a anti-agingovou medicínu, která prodlužuje mladost a svěžest.

Zájem o umění a krásu je asi Vaší nedílnou součástí. Co rozhodlo o tom, že se stanete lékařkou? Přemýšlela jste i nad jiným oborem?

Vždy mne velice zajímalo umění. Důležitý impuls však byl můj tatínek. Měl vážný nádor kůže, takže jsem se rozhodla, že půjdu na medicínu a budu se věnovat dermatologii, a nakonec vše vyústilo v estetickou dermatologii. Je to obor, který spojuje chirurgické zákroky, estetické zákroky a klasickou medicínu, takže si můžete vybrat ze širokého spektra, čemu se můžete věnovat.

Vaše odhodlání vystudovat medicínu se opíralo tedy o velmi pevné rozhodnutí. Kam směřovaly Vaše kroky po studiích?

V Praze jsem po studiích nesehnala místo, tak jsem začínala v nemocnicích v malých městech. Pracovala jsem například na ambulanci dermatologie v Mladé Boleslavy, pracovala jsem také na klinice na Bulovce.

Kdy dozrála myšlenka, že založíte vlastní kliniku?

Trvalo to samozřejmě dlouho. Nejdříve jsem, jak už jsem říkala, pracovala na odděleních dermatologie v nemocnicích, pak jsem se zaučovala ve specializovaných zdravotnických zařízeních v Praze  a pracovala jsem také ve velmi známé klinice estetické medicíny. Když už jsem cítila, že bych některé věci chtěla dělat po svém, začala jsem navštěvovat světové kongresy a viděla jsem, že by to chtělo nějak osvěžit, dělat věci trochu jinak a řekla jsem si, že už nastal ten čas, kdybych se mohla vydat vlastní cestou a vložit do toho vlastní filozofii i duši, protože mne má práce naplňuje.

Jakého zahraničního kongresu či stáže si nejvíce ceníte?

Estetická medína je neskutečně dynamický obor a když vynecháte nějaký světový kongres v Paříži, New Yorku či Miami, zjistíte, že je tolik novinek, že byste neudrželi úroveň toho, co je „in“. Obor se  rozvíjí takovým tempem, že vzdělávání je zásadní. Prošla jsem stážemi v Anglii, ve Švédsku i v USA. Je to velmi obohacující a je potřeba získat pohled i jiných lékařů. U estetické medicíny si nemůžete dovolit se zastavit, samozřejmě se to týká i jiných oborů medicíny.

Lips by Dr. Macko je dnes již výrazným pracovním podpisem. Ve svých začátcích jste asi zažila, že by se nové metody v estetické medicíně posunovaly směrem ke konkurenci…

Je velmi důležité posunout své zkušenosti dále a mám radost z toho, že můžu školit lékaře, což mě baví a zároveň tak trochu můžu zvyšovat úroveň estetické medicíny v České republice.

Absolvovala jste řadu stáží, máte tedy možnost srovnávat. Jak byste hodnotila Českou republiku? Kam patříme v tomto oboru?

Někdo může mít pocit, že nás ve světě podceňují, ale musím říct, že jsme na velice vysoké úrovni, a to celkově v rámci medicíny a estetické medicíny také. Jsem na nás pyšná, jsou tu skvělí lékaři.

Jak na Vás reagují zahraniční kolegové, když řeknete, že jste z České republiky?

V USA si mnoho lidí myslí, že Evropa je jedna země a Paříž, že je hlavním městem Evropy, to se sice stává, ale v jiných zemích znají Českou republiku velmi dobře a znají i některé renovované odborníky, kteří přednáší na světové úrovni. I já jsem se stala mezinárodní školitelkou několika firem.

Kam byste zařadila momentálně vy Českou republiku?

My jsme někde na pomezí, ale myslím si, že je lepší se inspirovat západní školou a řídit se podle výsledků posledních studií.  Nové zákroky, je důležité ověřovat, mohou se pak v řádu několika let objevit nežádoucí účinky a lékař by se měl řídit tím, co je v medicíně ověřené, což západní škola dělá.

Manžel je také lékař, ortoped, dostáváte se někdy do rozkolu, co je správný přístup ve vašich oborech?

Ano. Samozřejmě jako dva lékaři občas něco řešíme a nemáme úplně shodný názor.

Co Vás nejvíce legislativně trápí v rámci estetické medicíny v České republice?

Naše legislativa úplně nedokáže dát pozor na to, aby některé odborné zákroky neprováděly kosmetičky. Je to totiž velice nebezpečné, ale i neodpovědné. Bohužel často používají necertifikované materiály, které nakupuji prostřednictvím internetu a komplikací po výkonu přibývá. Dnes je taková doba, že skoro každý chce vypadat lépe. I mladé slečny vyhledávají některé zákroky, kdy je jediným kritériem pro výběr cena. Vůbec si neuvědomují, jaké riziko to nese, když podstoupí neodborně provedený zákrok. Je těžké toto ovládat zákonem. U nás na klinice řešíme řadu komplikací, a ne vždy se dají napravit. I při neinvazivních zákrocích mohou mít vpravený materiál, který není biokompatibilní a ten způsobí nezvratitelné škody nejen na kráse, ale i na zdraví. Velice mne trápí, když vidím osmnáctiletou dívku, které už nedokážeme pomoci. Je to smutné. Snažíme se proti tomu bojovat, ale ne úplně se nám to daří, nejde to, jak bychom si představovali.

Kolik procent z celkového počtů ošetřených klientek a klientů, ve vašem zařízení, je o napravování komplikací zákroků z jiných zařízení a o jaké nápravy se jedná?

Je to zhruba 15 procent z celkového počtu klientek a klientů. Nejčastěji to je špatný estetický výsledek, ale to je vlastně ještě ta lepší varianta. My, když rozpouštíme a korigujeme tyto nepovedené zákroky, tak jdeme do obrovského rizika, protože když rozpouštíme kyselinu hyaluronovou hyaluronidázou, tak to je v pořádku, ale když si nejsme jistí, jaký materiál tam je a použijeme tento enzym, tak můžeme způsobit anafylaktický šok, při kterém se klient u toho může udusit. Další vážnou komplikací je granulový obličej, což se musí odstraňovat chirurgicky, a to způsobí zjizvení obličeje.

A jaké je současná vize kliniky Face Expert?

Chtěla bych rozšířit kliniku i do jiných měst České republiky. Vychovávám si svůj tým lékařů, učím své techniky a školím další personál. Uvidíme, co přinese čas. Doufám, že se nám bude dál dařit a budeme se úspěšně rozvíjet

S jakým největším „zvěrstvem“ jste se setkala, které jste na své klinice napravovala?

Bohužel se s komplikacemi setkáváme čím dál častěji. Máme také klientku, která oslepla po aplikaci silikonové výplně pod oči. Výkon prováděla kosmetička… Setkala jsem se, také s tím, že došlo k nekróze tkáně po neodborném zákroku, klientce začaly odpadávat kusy tkáně a přišla o kus rtu. Věřím, že se my lékaři časem spojíme a dokážeme provádět účinnou osvětu. Musíme varovat klientky, které jdou s důvěrou ke kosmetičce a ani netuší, že některé zákroky ona nemůže provádět.

reklama

reklama