Josef Holomáč není jedinou známou osobností, která chce ukončit manželství nejen před státem, ale také před bohem. O totéž se snaží také modelka Taťána Kuchařová, která by se po rozvodu s Ondřejem Brzobohatým jednou opět ráda vdávala v kostele.

To ale není pochopitelně jen tak. Církev na rozvody totiž pohlíží výrazně přísněji než zákon, a tak pro anulaci musí existovat skutečně závažné důvody, aby duchovní k tak radikálnímu kroku svolili.

Se svou ženou Martinou strávil bývalý basák rockové kapely Argema šest let v manželství. Zřejmě však nedostával to, po čem toužil, protože když při posezení v hospůdce potkal Veroniku Žilkovou, nejprve se s ní spřátelil a poté se do ní zakoukal. 

Církevní rozvod ve skutečnosti neexistuje

Celá situace tak nakonec vyústila v rozvod dvojice. “Ano, mohu potvrdit, že naše manželství bylo dnem 22. května rozvedeno a rozsudek nabyl právní moci. V návaznosti na civilní rozvod ale bude v nejbližších dnech podána žádost o anulaci manželství k církevnímu soudu,” prozradila tehdy Martina Holomáčová pro deník Blesk.

Církev ale manželství považuje za prakticky nerozlučitelné v duchu poučky “co Bůh spojil, člověk nerozlučuj”. Proto se v případě církevního rozvodu, jak se právnímu úkonu často nesprávně říká, jedná prakticky o hledání právní kličky, která by prokázala, že manželství nikdy vlastně nevzniklo. 

Taková situace by mohla mimo jiné nastat, kdyby jeden z manželů druhému zatajil vážnou nemoc, své majetkové poměry nebo nebyl schopen mít potomky. Vzhledem k tomu, že oba z páru děti mají, tento argument pravděpodobně před církevním soudem neobstojí.

U církevního soudu se často přehání

Někdy také církev přimhouří oko a anulaci sňatku povolí, pokud se ve vztahu vyskytlo domácí násilí nebo jiné zavrženíhodné jednání, které je v rozporu s dobrou křesťanskou morálkou. Právě na tom staví také svou obhajobu Taťána Kuchařová, která svému ex vyčítá zálibu v drag show a tvrdí, že měl jisté nestandardní požadavky v intimní oblasti.

Pro Kafe.cz se k tématu vyjádřil psycholog a odborník na pastorální psychologii Jeroným Klimeš. Podle jeho názoru ale ani podobné charakterové podivnosti často nevedou k vytoužené anulaci manželství, protože samy o sobě technicky nejsou překážkou k početí potomka. 

Proto se často lidé u církevního soudu pokouší údajné prohřešky protějšku jaksepatří přikrášlit, aby duchovní došli k závěru, že je to skutečně velký hříšník a anulace je tím pádem zcela na místě. Čím budou argumentovat bývalí manželé Holomáčovi, sice nyní nevíme, lze ale ze zmíněných důvodů očekávat, že nic pozitivního to patrně nebude. 

Dvojice nyní vesele randí

“Existuje jedna výjimka, která by mohla k dosažení anulace manželství pomoci. V Bibli je jedna pasáž, konkrétně v listě Korynťanům svatého apoštola Pavla. Tam stojí jedna věta, která v určitých případech může posloužit k tomuto účelu. Chce-li nevěřící odejít, ať odejde. Věřící nejsou v takových případech vázáni, zní ta pasáž,” prozradil Jeroným Klimeš pro Kafe.cz.

Zda ale tento úryvek k anulaci manželství hudebníka pomůže, není jasné. Martina Holomáčová totiž v podkladům pro církevní soud uvádí, že je pokřtěna nejen ona, ale také její exmanžel. Záleží tedy již jen na tom, kdo jejich žádost bude posuzovat a zda uzná, že bývalí partneři jsou křesťany “pouze na papíře”. 

Čekání na církevní soud ale nejspíš nijak nepřekáží Veronice Žilkové, která se svou novou láskou ráda tráví čas. V minulosti, ještě než byl rozveden nejen Josef Holomáč, ale také její vlastní manželství s Martinem Stropnickým, se totiž zdráhala jejich vztah přiznat, protože se obávala, že se to vzhledem k jejich rodinnému stavu příliš nesluší. 

Zdůrazňovala proto, že jsou spíše dobří přátelé. To je ale již minulostí. “S Pepou jsme oba již po rozvodu, můj konečně nabyl platnosti, takže můžeme spolu začít randit. Nic víc, ani nic míň. V našem věku a s našimi šrámy lásky to úplně stačí,“ prozradila nadšeně pro web Expres.cz.

Související články