Neplecha na plechu

Na Zelený čtvrtek připravte zelené jarní burgery s hráškem a špenátem

Moje hodnocení
1x

Když už je zítra ten Zelený čtvrtek, máme pro vás zajímavý recept, který rozhodně naplňuje jeho hlavní myšlenku – dát si k jídlu něco zeleného! Tento zelený jarní burger potěší každého vegetariána i milovníka grilovaných dobrot.

8 porcí
45 minut

Placka:

Na rajčatový dip:

Na dokončení:

  • bulky na hamburger 8 ks
  • okurka 1/2 ks
  • salát polníček 1 vanička
  • klíčky (např. červeného zelí) 1 hrst

Postup přípravy:

  1. Jako první si upečte bulky na burger a nechte je zcela vychladnout. Sušená rajčata vložte do misky a zalijte je vodou, aby lehce nasákly vlhkost. Pak je dejte stranou, chvíli s nimi pracovat nebudete.
  2. Červenou čočku nasypte do kastrolku a propláchněte ji vodou. Poté ji znovu vodou zalijte a na plotně vařte zhruba 7 minut doměkka. Následně čočku sceďte a přemístěte do food processoru (nebo sekáčku).
  3. Špenát properte a vložte do food processoru k čočce. Dále přidejte hrášek, lehce překrájenou petrželku, očištěnou a na kolečka nakrájenou jarní cibulku (nať i bílou část), římský kmín a sůl a vše rozmixujte dohladka na hezky zelenou pastu.
  4. Nyní k zelené pastě do food processoru přidejte vejce, ovesné vločky, mouku a najemno nastrouhaný parmezán a opět dejte mixovat. Tentokrát na konzistentní, ale lehce polohrubou hmotu. Směs odložte stranou, aby mouka a vločky nasákly vlhkost a dobře pojily.
  5. Dále se vrhněte na rajčatovou pastu. Rajčata sceďte od vody, vložte opět do sekáčku, přidejte majonézu a umixujte do krásně hladké pasty. Jakmile si směs na placky odpočine, začněte se smažením. Pánev lehce potřete olejem a nechte ji zahřát.
  6. Těsto si pomyslně rozdělte na 8 částí a po jedné odebírejte. Ruce navlhčete vodou, vložte do nich jednu část těsta a vytvarujte ji na burgerovou placku, tu položte na rozehřátou pánev a smažte při střední teplotě 3 minuty.
  7. Následně placku otočte a pečte ještě 2–3 minuty. Takto pokračujte se všemi dalšími kousky. V mezičase smažení prokrojte bulky (ty můžete nechat takto čerstvé, nebo je ještě lehce na grilu či pánvi rozkrojené z vnitřní strany opéct) a připravte zeleninu. Polníček propláchněte, okurku omyjte a nakrájejte na kolečka.
  8. Vše máte připraveno a nyní můžete burger složit. Na spodek bulky naneste pěknou vrstvu rajčatové pasty, na tu naklaďte polníček a na něj položte placku. Na placku poté navrstvěte plátky okurky a klíčky a vše poté ještě přiklopte horní částí bulky.

Chcete další recept na Zelený čtvrtek? Zkuste brokolicový krém podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Nebo tu máme další tipy na burgery:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty