Eva Decroix, MBA

  • ODS
  • Vysočina
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2024 17:17:00

Definice „anticikanismu“ je symbolický dárek Romům

Definice „anticikanismu“ je symbolický dárek Romům

Poslanci ve středu 27. března na společné schůzi Podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí, Podvýboru pro národnostní menšiny a Podvýboru pro ochranu lidských práv přijali mezinárodně uznanou definici tzv. anticikanismu.

 Na jednání vystoupili Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, a zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničí Robert Řehák. Akce proběhla pod záštitou poslankyně Evy Decroix (ODS).

„Dlouhodobá diskriminace romské menšiny je velký dluh naší společnosti. Zažité předsudky nás často ovlivňují už od dětství. Ve většině případů jsou navíc těžko kvantifikovatelné a zapisovatelné. Je úlohou i nás, poslanců, pracovat na tom, aby tyto předsudky neovlivňovaly další generaci,“ uvedla poslankyně Eva Decroix.

„V pondělí 8. dubna oslavíme Mezinárodní den Romů. Definice ‚anticikanismu‘ je symbolický dárek k tomuto dni, ale hlavně další krok v boji proti nenávisti vůči této menšině. Přijatá definice, byť je právně nezávazná, pomůže Romům nejen symbolicky, ale i prakticky,“ doplnila poslankyně Eva Decroix.

„Změna definice ‚anticikanismu‘ není jen vymezení protiromských postojů, ale je to důležitý vzkaz českých politiků a političek, že se s Romy počítá a že jsou rovnocennými partnery na všech úrovních. Diskriminace se totiž bohužel netýká jen sociálně vyloučených Romů, ale i těch, co pracují,“ řekla Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

„My, co se zabýváme holokaustem, víme, kam až předsudky ve společnosti mohou dojít. Nenávist se přelévá z jedné nádoby do druhé. Proto nesmíme dovolit žádnému druhu nenávisti, aby se šířil,“ uzavřel Robert Řehák, zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama