Vládě dost fandím za podporu Ukrajiny proti Rusku, říká Buzková, které v politice vyčítali i červené nehty. Pochválil ji Paroubek

Jiří Paroubek a Petra Buzková v roce 2006
Jiří Paroubek a Petra Buzková v roce 2006
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 3. 2024

Petra Buzková působila ve vrcholné politice především v devadesátých letech, původní profesí je advokátka a k řemeslu se před téměř dvaceti lety vrátila. Pro ŽivotvČesku.cz na ni zavzpomínal bývalý předseda vlády Jiří Paroubek. "Domnívám se, že z těch lidí, co byli v někdejší ČSSD a měli nějaký potenciál, tak ona byla člověk, který mě mohl nahradit," vysekl stále člence sociálních demokratů - dnes už přejmenované SOCDEM - osobní poklonu. Někdejší ministryně školství nyní poskytla rozhovor pro portál Aktuálně.cz, v němž se ohlédla do časů minulých, ale také uvedla, že stávající vládě fandí - zejména za podporu Ukrajiny.

V polovině devadesátých získala Buzková post první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, který vykonávala po šestileté období – tedy až do roku 2002. Její ambice jí pomohly získat 15. července téhož roku zásadní funkci, když se stala v pořadí již šestou ministryní školství, mládeže a tělovýchovy ČR, a tedy nástupkyní politika a pedagoga Eduarda Zemana (†69).

Nikdy se tehdejší nejpopulárnější politička v Česku netajila tím, že se považuje za velkého kritika Miloše Zemana, bývalého prezidenta České republiky. I přes různé názorové střety se v politice dokázala udržet a velmi dobře orientovat.

Nyní pro portál Aktuálně.cz někdejší výrazná tvář Poslanecké sněmovny poskytla rozhovor o tom, jak vnímá současnou politiku, a to v kontextu nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. Také se ohlédla a srovnala současnou politickou kulturu s tou za jejího působení. Buzková uvedla, že se změnila.

"Některé poznámky, které jsem si musela vyslechnout na adresu svého vzhledu nebo stylu oblékání, když jsem začínala jako mladá politička, by si asi dnes přece jen nikdo netroufl říct nahlas," sdělila pro portál s tím, že byla třeba kritizována kolegy za to, že má červeně nalakované nehty.

Pokud jde o současnou vládu, fandí jí. "Já této vládě dosti fandím, protože podporuje pomoc Ukrajině proti Rusku. Vidím, že je to vláda, která nebude říkat, že Vladimir Putin to koneckonců s tou invazí udělat musel, protože neměl jinou možnost," upřesnila dále v rozhovoru někdejší vysoce postavená politička s tím, že je řada věcí, o kterých je přesvědčena, že by stávající vláda mohla dělat lépe.

Někdejší premiér Paroubek pro ŽivotvČesku.cz uvedl, jak byla Buzková kvalitní politička, a to z pohledu v kontextu doby, kdy byl její stranický nadřízený. "Je to žena, která má politický cit. Možná jí někdo vyčítal, že není tolik pracovitá, ale ona si uměla vždy vybírat lidi, kteří pracovití jsou, a dokázala být nejen vynikající mluvčí, ale i iniciátorkou skvělých nápadů," uvedl na dotaz pro ŽivotvČesku.cz. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.