Frančízant Aleš David: „Zcela zásadní pro mě je spolupráce v osobní rovině.“

Přidat na Seznam.cz

Zvažujete, že začnete podnikat, ale nevíte v čem? Zkuste frančízing. Třeba budete stejně úspěšní jako franšízant největší sítě školních bister ReFresh Bistro, Aleš David. Ta dokonce získala ocenění Nejzajímavější franšíza roku 2023.

Kdy vás poprvé napadlo otevřít školní bistro?

V listopadu 2022 mě na sociálních sítích oslovila reklama na ReFresh BistroOblast školství znám docela dobře a líbil se mi jeho jednoduchý, a přitom propracovaný koncept.

Školy mají narozdíl od běžného gastro provozu určitá omezení. Jak se vám daří uspět s nabídkou bez spousty pamlsků?
Omezení takzvanou pamlskovou vyhláškou je zejména na základních školách. Já provozuji bistra na středních školách, pro které se zajímavá nabídka vytváří mnohem snadněji. Myslím, že máme dostatečnou nabídku zdravých, ale přitom chutných jídel. Letos jsem do nabídky nově zařadil například ovocné saláty, které se setkaly s velkým úspěchem.

Jak na tom je ekonomická rentabilita vašich poboček?

Momentálně provozuji 7 poboček ReFresh bistra. Každá z nich přitom má odlišnou ekonomiku. Nejdůležitější je samozřejmě výše tržby v kombinaci s výší nájemného a energií. Obecně se dá říct, že zisk každé pobočky se pohybuje v průměru mezi 5-15% z tržby.

Je toto podnikání časově náročné?

Já osobně se mu věnuji na plný úvazek. Zajišťuji si sám objednávky, finanční toky, plánování směn i řízení zaměstnanců. Na každé pobočce jsem minimálně jednou za týden. Záleží mi na kontaktu se zaměstnanci, které se snažím motivovat k co nejlepší práci.

Kolik lidí se na chodu vaší pobočky podílí?

V současné době mám 20 zaměstnanců. Kromě jedné pobočky je to vždy jeden zaměstnanec na pobočku a směnu.

Jak řešíte například dobu prázdnin, kdy studenti ve škole nejsou?

Tento čas většinou věnujeme přípravě na další školní rok a v ideálním případě i otevření nového bistra. O loňských prázdninách jsem připravil projekt dalších dvou nových bister. Kromě toho se snažím vymýšlet i další možnosti, jak a kde otevřít další bistra (mimo oblast škol), abych mohl zaměstnancům nabídnout práci i o letních prázdninách.

Jakou podporu franšízora nyní využíváte?
Bez úzké spolupráce a podpory mateřské firmy by to nemohlo fungovat. Velmi důležitá je telefonní linka, kde je vždy někdo připraven poradit a pomoci vyřešit problém, který nastane. Zcela zásadní pro mě ale je spolupráce v osobní rovině, bez níž by to nefungovalo. Osobní přístup všech z firmy Designex je skvělý.

Svěříte nám své plány do budoucna?

V lednu příštího roku bych rád otevřel nové bistro v Gymnáziu. A také bych rád rozšířil síť bister v Praze a zkusil tento koncept i v nějaké továrně nebo na úřadě.

Co to je frančízing?

Frančízing je jedním ze způsobů podnikání. Tento obchodní model podnikatelům umožňuje vlastnit a provozovat své vlastní podniky s využitím licence zavedené společnosti (franšízora). Tímto podnikatelem se tak může v podstatě stát každý, třeba i vy. Nezkusíte to?