Felix Slováček vyjede na turné, na kterém představí chystaný celovečerní film

foto Ilustrační foto - Felix Slováček s Filharmonií Bohuslava Martinů při koncertu pod širým nebem, 9. srpna 2022, Zlín.

Praha - Klarinetista, saxofonista, hudební skladatel a dirigent Felix Slováček zahájí 5. dubna ve Zlíně turné s názvem Krásné je žít!, na kterém představí ukázky z chystaného celovečerního filmu o svém životě. Program tvoří sestřih dokumentu Felix Slováček a magická Šumava režisérky Olgy Dabrowské a hudební vystoupení Slováčka a jeho hostů, mezi kterými bude jeho syn Felix a dcera Anna Julie. Slováček to dnes řekl novinářům.

Nápad na natočení dokumentu vznikl v umělcově oblíbeném šumavském hotelu Kilián v Loučovicích u Lipna, který leží u břehů vltavských Čertových proudů a nedaleké Čertovy stěny.

"Můj oblíbený hudební skladatel je Bedřich Smetana, a proto jsem se začal zajímat o místa, která ho inspirovala ke složení symfonické básně Vltava a jeho poslední opery Čertova stěna. Přímo před hotelem, na břehu horské Vltavy, se totiž nachází sousoší postav z této opery. A tak večer u skleničky vína vznikl záměr natočit dokumentární film o mém životě právě v okolí hotelu a na nádherné Šumavě," řekl Slováček.

V celovečerním filmu, jehož uvedení je naplánováno na rok 2025, se objeví místa, která si za svého pobytu na Šumavě hudebník oblíbil. Patří mezi ně například Vyšebrodský klášter, hrad Rožmberk v Rožmberku nad Vltavou, Vítkův hrádek či socha Lipenská víla na břehu Lipna.

Mezi místy, kde se uskuteční koncerty turné Krásné je žít! budou například Jindřichův Hradec, České Budějovice, Plzeň, Slaný, Karlovy Vary, Český Krumlov i moldavský Kišiněv. "V Moldavsku mám také dlouholetého přítele, virtuosa ve hře na Panovu flétnu Konstantina Moskoviče. Právě s ním jsem naplánoval uskutečnit společný koncert v hlavním městě," vysvětlil.

Osmdesátiletý Slováček je interpretem klasického klarinetového repertoáru. Nikdy se nevyhýbal ani populární hudbě, jeho skladby znějí v rozhlase, vystupuje v televizi a spolupracuje s řadou oblíbených interpretů. Na svém kontě má za 60 let profesionální kariéry více než 500 nahraných titulů a na dva miliony prodaných desek z oblasti klasiky, jazzu i popu. Získal také řadu ocenění z mezinárodních soutěží. Byl členem orchestru Karla Vlacha a sólistou orchestru Ladislava Štaidla a vystupoval s řadou dalších těles. V letech 1969 až 1985 vystupoval jako sólista v programech Karla Gotta i ve vlastním recitálu. Od roku 1983 byl šéfdirigentem Tanečního orchestru Českého rozhlasu a později stál až do roku 2003 v čele Big Bandu Českého rozhlasu. Nyní vede vlastní Big Band Felixe Slováčka.

Své loňské 80. narozeniny oslavil na koncertě s řadou hostů v pražské Lucerně. Zároveň vydal dvojalbum Příběhy lásky se svými nahrávkami z let 1970 až 2023.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď