Wout van Aert obětoval co nejlepší formě na dlážděných monumentálních klasikách Kolem Flander a Paříž-Roubaix starty na Sstrade Bianche a Milán-Sanremo, ovšem nakonec z toho nic nebude. V rychlém sjezdu po větru si totiž „lízl“ o zadní kolo týmového kolegy Tiesje Benoota, spadl a zlomil si hned několik kostí v těle. 

"Měli jsme v plánu zaútočit na Kanariebergu," řekl Benoot po závodě. "Bratři Van Dijkeové to výborně potáhli před stoupáním a Tim (Van Dijke, pozn. red.) odstřídal ze špice, když nás předjeli zleva. Wout na mě zakřičel, abych zrychlil, což jsem udělal. Ale myslím, že mi ťukl do zadního kola, když jsem se zvedl ze sedla. Upřímně, mám z toho špatný pocit. Doufám, že je v pořádku, já o ničem nevím."

SI202402270521.jpg

Nyní už i Benoot ví, že Van Aert v pořádku není a tým Visma-Lease a Bike přišel o lídra na Kolem Flander a Paříž-Roubaix, kterého bude téměř nemožné nahradit. "V tu chvíli jsem jel na čele," vrátil se k okamžiku incidentu Tim van Dijke. "Před Kanariebergem jsme jeli na plný plyn. Každý ví, že se tam jede neuvěřitelně rychle. Na posledních osmi stech metrech jsem uslyšel ránu. Ohlédl jsem se a viděl jsem, že spadl Wout spolu s dalšími kluky. Byl to neuvěřitelně hrozný pohled!"

"Jezdíme tam osmdesátkou, devadesátkou za hodinu," pokračoval Van Dijke. "Když tam spadnete, dopadnete hodně špatně. Je tam štěrk a všechno... Každý rok tam jedem se staženými zadky, nikdo ti tam nedá ani centimetr zadarmo. To je na nic, ne?"

"Pád bohužel ukazuje, že jsme tento sjezd z Kolem Flander vyřadili oprávněně," reagoval Tomas Van Den Spiegel, generální ředitel pořadatelské společnosti Flanders Classics. Tento úsek se na velkém Ronde už nejezdí, ale proč byl zařazen do trati Dwars door Vlaanderen? "Ronde je ještě větší, důležitější a rychlejší. Je tam ještě větší tlak. Kvůli tomu chceme co nejvíce eliminovat pády. Ale stále je to nebezpečný sport a po tomto závodě to vyhodnotíme. Mohlo by se stát, že Kanarieberg z těchto jarních závodů zmizí."

1153789205.jpg

Van Aert a tým Visma-Lease a Bike nejsou jedinými obětmi, jarní sezóna na Dwars door Vlaanderen skončila také pro Jaspera Stuyvena, který byl ve skvělé formě a na E3 Prijs Harelbeke dojel na druhém místě za suverénním Mathieum van der Poelem. Stuyven si zlomil klíční kost a tým Lidl-Trek se bude muset obejít bez něj. Spadli také Mads Pedersen a Alex Kirsch, kteří podle všeho nic zlomeného nemají, ovšem zejména v případě Pedersena to rozhodně není ideální situace před tak těžkým a důležitým závodem, jako je Kolem Flander. 

Po pádu vzdal také Biniam Girmay, lídr týmu Intermarché-Wanty. Mladý Eritrejec si naštěstí nic nezlomil a tak nejspíš bude připraven na start Kolem Flander.