Mezinárodní den divadla

Publikováno dne: 27.3.2024

Dnes slavíme Mezinárodní den divadla. Každoročně se na tento den, 27. března, setkáváme na terasách Studia Beseda, abychom si připomněli význam divadla, položili květinu k Památníku neznámého herce a přečetli poselství.

Autorem letošního poselství je Jon Fosse, nositel Nobelovy ceny za literaturu, který ve svém textu zdůrazňuje paradox jedinečnosti a univerzálnosti každého z nás. Poukazuje na to, jak umění, a zvláště divadlo, může sloužit jako most mezi různorodými kulturami a lidmi, překonávat jazykové a geografické bariéry a ukazovat nám, že i to, co je nám cizí, může být univerzálně chápáno. Fosseho poselství nás zve k zamyšlení nad tím, jak umění slouží míru tím, že spojuje protiklady, a zdůrazňuje, že válka a umění jsou absolutními protiklady, přičemž umění je synonymem míru.

Jon Fosse, známý svým minimalistickým stylem a emoční hloubkou, je jedním z nejuváděnějších dramatiků na světě. Jeho díla, která se vyznačují hlubokým porozuměním pro lidskou duši a její dilemata, byla přeložena do více než 50 jazyků a představena ve více než tisícovce divadel po celém světě. Fosse dokazuje, že divadlo není jen zrcadlem společnosti, ale také silným nástrojem pro porozumění, empatii a mír.

Celý text poselství si můžete přečíst zde.


Zobrazit všechny novinky »