Káva: Spojenec v boji proti rakovině tlustého střeva, odhalila studie

Pravidelná konzumace kávy může snížit riziko recidivy růstu rakovinných nádorů ve střevech. Kromě toho se zdá, že pití více šálků kávy denně snižuje pravděpodobnost předčasného úmrtí u pacientů s rakovinou tlustého střeva, vyplývá ze studie publikované v časopisu International Journal of Cancer.

Reklama

Zmíněná studie vyloučila pacienty s pokročilými stádii rakoviny tlustého střeva, ale pozorovala významnou korelaci mezi příjmem kávy a recidivou rakoviny v různých stadiích. Zjištění je zvláště slibné, protože podle autorů výzkumu další studie zveřejněné v odborném časopisu Springer Link dochází až u 30 procent vyléčených pacientů k recidivě rakoviny.

Tři až pět šálků kávy

Podle výsledků výše zmíněné studie měli pacienti, kteří pili alespoň pět šálků kávy denně, o 32 procent nižší riziko recidivy rakoviny během přibližně šesti let ve srovnání s těmi, kteří vypili méně než dva šálky kávy.

Výzkum vedený vědci z Wageningen University také zjistil významnou souvislost mezi konzumací kávy a celkovou úmrtností. Konzumace tří až pěti šálků kávy denně byla spojena s největším snížením úmrtnosti, která dosáhla přibližně 29 procent ve srovnání s nižší úrovní spotřeby.

Studie však zdůrazňuje, že nadměrná konzumace kávy nemusí dále zlepšit vyhlídky pacientů s rakovinou a může mít potenciálně negativní dopady na další aspekty zdraví. To naznačuje, že může existovat optimální úroveň příjmu kávy, která by byla prospěšná pro pacienty s kolorektálním karcinomem.

Unikátní výzkumný přístup

Na rozdíl od dřívější studie, která se zaměřovala pouze na míru přežití, nový výzkum jedinečně zkoumal dopad konzumace kávy na míru recidivy rakoviny u pacientů s rakovinou střev. Zatímco předchozí studie nenalezly významnou souvislost mezi konzumací kávy a recidivou rakoviny, holandská studie analyzovala pacienty v různých stadiích rakoviny střev.

Přes slibná zjištění zůstávají konkrétní mechanismy za potenciálními přínosy kávy nejasné. „Mechanismy, které jsou základem potenciálních přínosů konzumace kávy na recidivu kolorektálního karcinomu, musí být ještě plně objasněny,“ zdůrazňuje epidemioložka Abisola Oyelere a její kolegové, kteří vedli výzkum.

Přestože se jednalo o pozorovací studii, výzkum se přidává k rostoucímu množství důkazů, které poukazují na souvislost mezi konzumací kávy a lepšími zdravotními výsledky. Předchozí výzkum provedený ve Spojených státech také zdůraznil potenciální výhody kávy při snižování úmrtnosti ze všech příčin u pacientů s rakovinou tlustého střeva.

Je nicméně jasné, že je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně porozuměli mechanismům, kterými může káva uplatňovat své léčebné účinky proti recidivě rakoviny.

Výsledky vědců nicméně poskytují cenné poznatky, které by mohly poskytnout informace o budoucích léčebných strategiích.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama