Jak budou mít otevřeno obchody na Velikonoce: Stávající podobu okomentoval Karel Havlíček

Inflace, nákup, obchod - Ilustrační snímek
Inflace, nákup, obchod – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 3. 2024

Komentář: Na Velikonoční pondělí, které připadá na 1. dubna, zůstanou supermarkety, hobby markety a jiné velké prodejny uzavřeny. Ovšem pokud jde o Velký pátek, nebude omezen zákazem prodeje dle zákona, takže nákupy budou možné jako v běžný den. Pro ŽivotvČesku.cz otázku, zda mají mít obchody na »Velikonoce a jiné svátky« otevřeno či zavřeno, okomentoval lídr stínové vlády Karel Havlíček. Z jeho slov vyplynulo, že by současnou podobu nechal být.

Ani prodejny Makro nebudou na Velikonoční pondělí otevřeny, přestože jako velkoobchod by podle zákona mohly své brány zákazníkům nechat otevřené. V pondělí tak návštěvníci najdou otevřené pouze některé větší supermarkety umístěné na nádražích nebo letištích, které si mohou díky zákonné výjimce zachovat svůj provoz. Stejně tak zůstanou přístupné prodejny na čerpacích stanicích a lékárny.

Pro pečivo a další potřebné drobnosti se lidé, jak jsou již zvyklí, mohou obrátit na večerky a malé obchody s plochou do 200 metrů čtverečních, kde zákaz prodeje neplatí. V určitých svátcích platí omezení prodeje, které se vztahuje na všechny prodejny bez rozdílu jejich velikosti, včetně bazarů, sběren nebo zastaváren.

Zavedení zákazu prodeje v určité svátky bylo autory zákona odůvodněno tím, že se jedná o nepotřebné zboží, které si mohou lidé pořídit v jinou dobu. Avšak poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš představili v Poslanecké sněmovně návrh na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě z roku 2016.

"Jsem pro zachování současného stavu. V roce 2016, když se to rozhodovalo, tak jsem byl pro liberálnější verzi, ať si to rozhodne zákazník, ale nakonec se to v současné podobě osvědčilo, všichni si na to zvykli. A je potřeba si uvědomit, že když se otevře tato »Pandořina skřínka«, tak se může stát, že bude zavřeno vždy, nikoliv jen ve vyhrazených dnech. Jsem tedy pro, aby se zachoval současný stav," doplnil pro ŽivotvČesku.cz svůj komentář Karel Havlíček.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.