Mikroplasty byly objeveny už i v historických vzorcích půdy

27. 3. 2024 – 20:31 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Mikroplasty byly objeveny už i v historických vzorcích půdy
zdroj: Foto: Profimedia

Mohou degradovat objevy archeologů uchované na místě vykopávek. 

Podle nové studie britských archeologů se mohou mikroplasty dostat i do spodních vrstev půdy, kontaminovat archeologická naleziště a ohrozit historické objevy. V takovém případě je zachování archeologických nálezů „in situ“ riskantní. 

„Známe mikroplasty v oceánech a řekách. Zde však vidíme toxické prvky v našem historickém dědictví. Do jaké míry tato kontaminace ohrožuje průkazní hodnotu ložisek a jejich význam, se teprve pokusíme zjistit,“ řekl profesor John Schofield.

Vědci pod vedením Univerzity v Yorku našli mikroplasty v původních usazeninách datovaných do prvního nebo druhého století našeho letopočtu, vykopaných v 80. letech z hloubky více než sedmi metrů, upozornila americká televize CNN

Celkově tým našel 16 různých polymerů v archivních i současných vzorcích půdy. Mikroplasty se staly v posledních letech zdrojem obav u různých expertů po celém světě kvůli nedostatku informací o jejich dopadu na naše zdraví. 

Mikroplasty jsou malé úlomky plastu, ne větší než pět milimetrů. Vznikají během rozkladu plastového odpadu. Ještě znepokojivější jsou nanoplasty, lidským okem neviditelná hrozba s rozměry menšími než jeden mikrometr. 

Rozklad artefaktů  

Italští vědci nedávno zjistili, že se umělá hmota hromadí v tukových shlucích, které se následně koncentrují v cévách. To může vést až k jejich ucpání, srdečnímu infarktu anebo mozkové mrtvici, napsal server Business Insider

V poslední době archeologové zachovávají své objevy na místě vykopávek. To však může být v důsledku zjištění britských badatelů minulostí. Koncentrace mikroplastů ve spodních vrstvách půdy totiž může nalezené artefakty znehodnotit. 

„Přítomnost mikroplastů může a bude měnit chemii půdy a potenciálně způsobovat rozklad organických prvků. Pokud je tomu tak, zachování archeologických nálezů in situ už nemusí být vhodné,“ upozornil David Jennings, výkonný ředitel York Archeology. 

Na první pohled nedotčená a k průzkumu zralá archeologická naleziště jsou ve skutečnosti kontaminována plasty, které se dostávají hlouběji pod zem, vyplývá ze studie publikované v časopise Science of the Total Environment


Zdroje:

Nejnovější články