Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice

Strava na Zelený čtvrtek: Oživení tradice

27.3.2024 - AndreaP.

Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od zeleniny až po byliny. Naši předkové tento den konzumovali hrách, kapustu, zelí, špenát a jarní byliny (kopřiva, kerblík, petržel, medvědí česnek, pampelišky apod.), a to podle toho, co se zrovna daný rok urodilo. Vše mělo jediný účel, a sice, aby byli lidé po celý následující rok zdraví. Kromě toho je tento den známý sázením lnu a hrachu, což má zajistit bohatou úrodu a prosperitu.

(fotografie: Pixabay)

I v tento den se kladl důraz na volbu pokrmů, neboť to byl (a pochopitelně stále je) den postní, jeden ze dnů čtyřicetidenního a velmi přísného půstu, který vrcholí den následující - na Velký pátek. Na Zelený čtvrtek se také pekly pletence, preclíky a jidáše - kynuté pečivo ve tvaru smyčky na provaze, které se polévají medem. I to mělo lidem zajistit zdraví po celý rok.

Strava předvelikonočního Pašijového týdne je celkově jednoduchá a skromná (bez masa a živočišných tuků), hodí se tedy lehké a zdravé recepty. Zde je návod na přípravu špenátové polévky, která je ideální pro tento den:

Špenátová polévka

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

 

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte umytý a nakrájený špenát a restujte, dokud nezměkne. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.

Podávejte horkou s křupavými opečenými krutony.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz