Zdroj: dotFOX s.r.o.

Hypotéky zlevňují a zájem o ně roste. V únoru banky poskytly úvěry na bydlení za téměř 16 miliard

Hypoteční trh se opět odráží ode dna. Úrokové sazby klesají a zájem o půjčky na bydlení roste. Jen za únor letošního roku banky a spořitelní družstva poskytly hypoteční úvěry za téměř 16 miliard korun. Vlastní bydlení je tak pro mnohé zas o kousek blíž. Jak se bude vyvíjet trh v průběhu následujících měsíců? Lze očekávat další zlevňování hypoték?

Průměrná úroková sazba se v únoru dostala na 5,36 %. Jedná se za posledních 20 měsíců o nejnižší hodnotu. A dobrou zprávou je, že úrok by mohl stále klesat. Analytici se shodují na tom, že pětiprocentní hranice bude v roce 2024 pokořena a že by nemusely být výjimkou v druhé polovině roku ani hypoteční nabídky se 4% sazbou. Důkladné srovnání hypoték tak bude i nadále důležitým krokem při výběru úvěru na bydlení.

Dostupnější hypotéky díky inflaci a ČNB

Za drahými hypotékami v loňských letech stojí vysoká inflace, která vedla Českou národní banku (ČNB) k navyšování základní úrokové sazby. Ta v průběhu zhruba tří let vzrostla z 0,5 % na 7 %. Pozvolnému poklesu dala centrální banka zelenou až na přelomu roku. V současné době je základní sazba 6,25 %. Díky ustupující inflaci a krokům ČNB tak lze nyní získat levnější půjčky napříč úvěrovým trhem.

Lepší dostupnost hypoték se podepsala už na únorových číslech bank a spořitelních družstev. Meziměsíčně vzrostl objem sjednaných hypoték o více než pětinu, a to z lednových 10,9 miliard korun. Přesto ale poskytovatelé nezažívají žně jako před třemi lety. V roce 2021 bylo uzavřeno smluv za 541 miliard korun, o rok později výsledná suma klesla na 197 miliard korun a v roce 2023 dokonce na 150 miliard korun.

dotFOX s.r.o.

Hypotéky zlevní, reality opět zdraží

Dostupnější bankovní hypotéka ale zájemcům o vlastní bydlení k uskutečnění jejich snu nestačí. I přestože podmínky na následující měsíce jsou pro hypoteční trh příznivé, je nutné zohlednit i trh realitní. Ceny nemovitostí jsou neméně důležité jako ceny hypoték.

Byty a domy nejvíce zdražovaly v roce 2020, naopak k mírnému poklesu, popřípadě stagnaci, docházelo v roce 2023. Právě loňský rok bylo ekonomy často doporučováno vyčkávat do dalších měsíců, kdy byl pravděpodobný pokles cen. Pro letošní rok už ale toto pravidlo platit nebude. Vše nasvědčuje tomu, že dostupnější hypotéky a ustupující inflace povedou k opětovnému nastartování realitního trhu.

 

Cenám nemovitostí nepomohou ani plánované změny v zákoně, kdy od září roku 2024 dojde ke zpoplatnění předčasně splacené hypotéky. Tento krok může mnohým na jednu stranu prodražit plány, na druhou urychlit jejich rozhodování. Nutno ale podotknout, že novela zákona o spotřebitelském úvěru počítá i s možným prominutím poplatku.