Přeskočit na hlavní obsah

Černý kašel

Černý kašel je současné téma, které se zbytečně hrotí. Moje generace si ho prodělala zcela běžně, ještě dříve, než se na něj začalo hromadně očkovat. My, co nejsme očkovaní, se ho fakt nebojíme, protože když je silná imunita, na které je potřeba pracovat celý život, tak si s ním poradí.

Máme se bát černého kašle u malých dětí?

Nebezpečí černého kašle u ročního a staršího dítěte zásadně závisí na stavu imunity dítěte, tedy i výživy a na způsobu léčby. Špatně živené a špatně léčené dítě může samozřejmě zemřít. Dobře opečované dítě ho bez problémů přežije. A získá skutečnou imunitu.

Jak poznat příznaky černého kašle a jak ho léčit?

Černý kašel začíná jako běžné nachlazení, teplota, rýma, kašel, po několika dnech toto stádium odezní a pacient začne mít záchvaty kašle, typicky hlavně v noci. Ve dne dítě může vypadat celkem zdravě, ale v noci strašně kašle. Záchvaty jsou silné, kašel je dunivý, štěkavý, může být hodně hlenů, dítě dáví a zvrací. Může být v záchvatu dušné. Existuje malé riziko poškození mozku zánětem, srdce a dýchacích cest přetížením z kašle, event. i zlomenina žebra, natržení svalů z kašle. 

Velmi důležité je nesrážet horečku léky. Když dáte paracetamol nebo ibuprofen, potlačíte imunitní reakci na infekci a zhoršíte prognózu. Bez ohledu na výši teploty rozhodně nesrážet! Lze dát zábal, ale obecně je lepší, aby dítě bylo v teple, podávat dostatek tekutin, stravu nenutit. Jak se chovat k horečce jsem popsala ve článku Horečka je nejlepší lék.

Určitě je potřeba zvýšit přísun vitamínu C v levotočivé formě. U kojence a velmi malých dětí, kteří nedokáží polknout tobolku, vysypte do příkrmu nebo lahvičky s pitím a pokud zvládnete i velmi hořkou chuť, tak ještě lepší pomocník je Euniké Pink Grape.

K céčku přidat i vysoké dávky vitamínu D (500–5000 IU od kojence po dospělého).

Jak a čím předcházet nakažení černým kašlem?

Jak chcete zabránit tomu, aby přiletěla bakterie a přistála na vás? Nákaze v principu zabránit nemůžete, ale o to ani nejde. Podstatné je mít v pořádku imunitu, aby se o vetřelce postarala.

Jaké je procento nákazy černým kašlem i přes očkování?

Velmi vysoké. Proč myslíte, že se zavedla nová dávka přeočkování pro desetileté děti? Kdyby předchozí dávka v 5 letech dostatečně fungovala, nebylo by třeba měnit očkovací kalendář. Zavedení této dávky je oficiálním důkazem, že očkování proti pertusi nefunguje. Mimochodem, žádné očkování nemůže zabránit nákaze, tedy tomu, aby ve vás bakterie nebo virus přistály. Žádné očkování nemůže zabránit přenášení nákazy očkovaným, tj. tomu aby se z něj ten bacil dostal na někoho jiného. Očkovaní přenášejí nemoci, to je prokázáno.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv