Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 09:50:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Okolo Flander – monument všech Vlámů

  Autor: HBO Max EMEA/Eurosport , e-mail: info@warnerbrosdiscovery.com Přidané: 28.03.2024



Zeptáte-li se kohokoli a kdekoli v zemi vlámské, jaký je opravdu největší cyklistický svátek, ta nej nej klasika celoročního cyklistického kalendáře, odpověď bude jednoznačná – Okolo Flander, v originále Ronde van Vlaanderen.


Druhý z pěti monumentů se jede 31. března a tradičně u toho nebude chybět Eurosport. A stejně jako v minulých letech vysílá kompletní závod již od 9:45 na programu Eurosport 1 (start v 10:00 hod.). Celkově čeká na cyklistické fanoušky až devět hodin špičkové cyklistiky, protože po monumentu mužů nabídne Eurosport 1 od 16:45 hod. i závod žen. Na diváky se těší komentátoři Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý.

Ozdobou nejslavnějšího belgického závodu měl být duel Mathieu van der Poel vs Wout van Aert. Jejich rivalita sahá daleko do minulosti i do cyklokrosových zápolení. Jenže belgický cyklista měl ve středu na Dwars door Vlaanderen těžký pád a všichni netrpělivě očekávají potvrzení o jeho zdravotním stavu. S největší pravděpodobností se Wout van Aert na startu neobjeví. Na start se ale postaví Mads Pedersen, který má mimořádnou formu a Mathieuho van der Poela porazil na závodě Gent – Wevelgem. Chybět nebudou další špičkoví klasikáři Matej Mohorič, Stefan Küng, Kasper Asgreen, Jasper Philipsen, Jasper Stuyven atd. V loňském roce triumfoval Tadej Pogačar, který se ale letos v pelotonu neobjeví. V posledních čtyřech letech byl ve Flandrech vždy vidět Mathieu van der Poel – 2020 a 2022 vyhrál, 2021 a 2023 skončil druhý, skutečně parádní bilance.

Délka letošní trati se opět blíží třem stovkám kilometrů – 270,8. Start na náměstí Grote Markt v Antverpách, cílová rovinka je na Minderbroedersstraat v Oudenaarde. Závěrečnou překáž-kou v bitvě o vítězství bude opět proslulá dvojice Oude Kwaremont – Paterberg, chybět nebu-dou ani Koppenberg, Taaienberg, Oude Kruisberg, vždyť jsou to legendární místa světové cyklistiky. Přes obávaný Koppenberg se jelo poprvé v roce 1976 a jeho kostky a 22 procent donutily dokonce i Eddyho Merckxe sesednout a nejdrsnější úsek vyběhnout s kolem v rukách po vzoru cyklokrosařů.

Ženy pojedou 163 km se startem i cílem v Oudenaarde. Překonávat budou stejná náročná stoupání jako muži včetně Koppenbergu, i je čeká v závěru dvojice Oude Kwaremont – Pater-berg. Favoritkou číslo 1 je mistryně světa Lotte Kopecká, která vyhrála dva poslední ročníky a sahá po hattricku. Navíc bude mít za sebou velmi silný tým SD Worx – Protime, v němž se objeví i vítězka Tour de France Femmes Demi Volleringová.

Závod se kdysi zrodil jako symbol všech Vlámů. Poprvé se jel v roce 1913. Prvním krokem bylo založení nizozemsky psaného sportovního magazínu Sportwereld. První číslo vyšlo rok před závodem. Tehdy bylo obvyklou praxí, že se cyklistické závody zakládaly v rámci propagace sportovních novin a časopisů. Bylo tomu tak i v případě Tour de France, založené vydavatelem novin L’Auto Henrim Desgrangem. A také v případě nejstarší belgické klasiky Lutych – Bastogne – Lutych, kterou ovšem organizovaly francouzsky psané noviny L’Expresse. Už od svého založení byl závod silně spojen se vzestupem vlámského národovectví a patriotismu.

Belgičané Ronde van Vlaanderen milují. Ne každý ovšem sdílí jejich pocity. Pětinásobný vítěz TdF Francouz Bernard Hinault nikdy tento závod nevyhrál: „Je těžké vysvětlit, co pro cyklistu znamená Koppenberg. Co jsme komu udělali, že nás poslali do tohoto pekla!“ Nuže, nahlédněte s námi poslední březnový den do vlámského cyklistického pekla.


Pavla Brožková, PR Czech Republic & Slovakia – HBO Max EMEA, 27. 3. 2024


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.03.2024 • Duben – na Prima ZOOM budem!
22.03.2024 • Saalbach a Planica – závěr SP v alpském lyžování a skocích na lyžích
18.03.2024 • Přímý satelitní přenos opery Romeo a Julie v rámci série MET: Live in HD v sobotu 23. března
17.03.2024 • Dva týdny dokumentárních parádiček, kde jinde než na Prima ZOOM
14.03.2024 • The Players Championship – vrchol PGA Tour slaví 50 let
11.03.2024 • Sledujte E! Živě z červeného koberce: Oskaři 2024

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist