Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) přišli s nápadem filtrovat vodu přes jedny z nejlepších čističů v přírodě.

Vědci z MIT představují inovativní filtry z xylému

Některé stromy obsahují vodivé pletivo jménem xylém. To má velmi úzké membrány a póry, kterými prochází míza. Toho se rozhodli využít vědci a vytvořit novou generaci přírodních filtrů. Již v roce 2014 byl tento zázračný filtr objeven a implementován do okrajových částí Indie. Jeho velkou výhodou je cenová nenáročnost, protože stačí pouze kus hadice a kus dřeva a je to! 
 
Filtry Xylem jsou vyrobeny z levných a hojně dostupných materiálů, které by mohly být nabízeny v místních obchodech, kde si lidé mohou koupit, co potřebují, aniž by vyžadovali počáteční investice, jak je to typické pro jiné kazety do vodních filtrů,“ říká Karnik, profesor z MIT. „Zatím jsme ukázali, že xylémové filtry poskytují realistický výkon.

Odemknutí potenciálu nekvetoucích stromů

Dřevěný filtr sice nevyčistí vodu úplně do čista, ale přefiltruje 99,9% všech škodlivých částic a látek. V roce 2014 bylo zjištěno, že dřevo zachytí i Escherichia coli, která při požití způsobuje zvracení a průjem, a to i přesto, že je součástí střevní mikroflóry. V roce 2021 na seznam bakterií a virů, které filtr zachytí, přibyly i rotaviry, které mají u dětí tak silné projímavé účinky, že můžou vést k dehydrataci a těžkým zdravotním potížím.
 
Na serveru news.mit.edu komentovali, jak vědci vyřešili dvě omezení, která se při filtraci vyskytla: „Ve svých předchozích studiích xylému Karnik a jeho kolegové zjistili, že přirozená filtrační schopnost dřevěného materiálu má také určitá přirozená omezení. Jak dřevo vysychalo, začaly se síťovité membrány větví lepit na stěny, čímž se snižovala propustnost filtru neboli schopnost propouštět vodu. Filtry se také časem samoblokovaly a nahromadily dřevitou hmotu, která ucpala potrubí.
Překvapivě dva jednoduché kroky překonaly obě omezení. Namočením malých průřezů bělového dřeva do horké vody na hodinu a následně ponořením do etanolu, Ramchander zjistil, že materiál si zachovává svou propustnost a účinně filtruje vodu, aniž by se ucpal.

Přeměna větví na záchranné filtry

Filtr vyrobený ze dřeviny nahosemenných stromů je schopen vyčistit 10-15 litrů vody. 1 litr vody proteče přes xylémový filtr zhruba za 1 hodinu. Suché připravené filtry vydrží uskladněné přibližně dva roky. Vzhledem k dostupnosti veškerého materiálu si jej můžete vytvořit i doma. Stačí k tomu větev nahosemenného stromu (vědci použili borovici), horká voda, ethanol, hadice a voda.
 
Větev očistěte od kůry a uřízněte z ní 0,5 cm široký plátek. Plátek by měl v průměru odpovídat velikosti hadice, do které jej budete dávat. Dřívko nejdříve na hodinu vložte do horké vody (ne vroucí, stačí 60° C) a pak přes noc do ethanolu. Ráno jej vysušte a můžete umístit na konec metr dlouhé hadice, která vede z nádrže s kontaminovanou vodou. Vlivem gravitace voda postupně stéká k dřevěnému disku a filtruje se. Je tedy třeba ještě jedné nádrže pro zachycení čisté vody.

Návod k výrobě filtru najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: news.mit.edu, xylemwaterfilter.org