Hlavní obsah

Nádivka 7× jinak: Klasická s uzeným masem i jako muffiny

Foto: roubicko, Shutterstock.com

Foto: roubicko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Velikonocům v Česku patří vláčná nádivka s uzeným masem a pořádnou hrstí mladých kopřiv, špenátu či jarních bylinek. Máme pro vás pár tipů, jak ji upéct, aby byla krásně nadýchaná, zlatavá a voňavá. Nechybí ani tipy na netradiční varianty.

Článek

Velikonoční nádivka neboli hlavička se připravovala na Bílou sobotu a představovala přechod mezi dlouhým velikonočním půstem a hodováním o Velikonoční neděli čili na Boží hod velikonoční. Obsahovala už kousky masa a jarní bylinky a původně se připravovala ve formě na věnec či bábovku, tvar měl symbolizovat trnovou korunu Ježíše. Dnes se připravuje obvykle v pekáčku a každá rodina má svůj způsob přípravy.

Jak upéct nejlepší velikonoční nádivku?

Nádivka se vám povede téměř vždy, je to vděčný pokrm, který odpustí i ledabylejší zacházení a bude vždy skvělý. Existuje ale pár triků, jež ze všední přílohy k pečenému masu udělají nevšední zážitek, a zvládne tak hrát i roli hlavního chodu.

  • Ať už na nádivku používáte rohlíky, veku nebo světlý toastový chléb (toastový chléb si udělejte klidně domácí), nakrájejte je na kostičky den předem a nechte proschnout rozložené na plechu na pečení. Pečivo se tak snadno nerozmočí a nádivka bude mít hezkou strukturu. Kostičky pečiva můžete před přípravou nádivky také nechat proschnout pár minut v troubě, postačí jim 10 minut při 150 °C.
  • Nebojte se přidat opravdu hodně zeleného lupení, z plné mísy listů mladých kopřiv či špenátu vám po spaření zůstane sotva hrst. Spařte je ve vařící a hned zchlaďte v ledové vodě. Pořádně je vymačkejte a nahrubo nasekejte.
  • Pokud do nádivky přidáváte i cibuli, předem ji opečte na troše tuku lehce dozlatova. Můžete k tomu využít uzené maso, které dáte do nádivky.
  • Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Nemusí být úplně pevný, postačí, když se budou špičky po vytažení metliček ohýbat směrem dolů. Do nádivky ho zapracujte až nakonec, po částech a zlehka.
  • Solte opatrně, pečivo i uzené maso bývají slané dost. Nebojte se koření a kromě pepře přidejte i špetku muškátového oříšku a mletého nového koření. Podle zvyklostí můžete použít i rozemnutou majoránku. Také můžete i trochu podvádět a kvůli barvě přidat malou špetku mleté kurkumy.
  • Pro lepší vůni přidejte máslo: rozpuštěné vmíchejte přímo do nádivky, nebo poklaďte tenkými plátky másla nádivku před pečením.

Do nádivky můžete přidat i předem namočené sušené houby, opravdoví fajnšmekři pak můžou nádivku posypat hrstí křupavých mandlí. Pokud chcete něco opravdu extra, zkuste kuřecí játra: krátce je opečte na cibulce a i s výpekem vmíchejte do nádivky.

Velikonoční nádivka 7× jinak

Pokud potřebujete víc inspirace, podívejte se na naše recepty. Na své si přijdou milovníci klasiky, ale i vegetariáni a ti, co hledají odlehčenější jídla. Všechny nádivky pak můžete upéct ve formě na muffiny, miniverze mají vždy úspěch. Jenom dávejte pozor a pečte je kratší dobu, snadno se vysuší.

Chybí vám inspirace na velikonoční dekorace na stůl, dveře nebo na poslední chvíli? To, ale i skvělé recepty na velikonoční menu najdete v našem velkém velikonočním speciálu.

Načítám