Hlavní obsah

Z šikanované holky módní ikonou. Lady Gaga odložila šaty ze syrového masa a vsadila na glamour styl

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolužáci jí tvrdili, že nikdy nebude slavná. Během dospívání čelila Lady Gaga šikaně, dnes je z ní ale superstar, které se daří všechno, na co sáhne. Je talentovaná zpěvačka, herečka, podnikatelka a v neposlední řadě také ikona s osobitým přístupem k módě. Jak se v průběhu let vyvíjel její styl?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stefani Joanne Angelina Germanotta, jak zní její pravé jméno, dnes slaví 38. narozeniny. Ať už si bude během sfoukávání svíček na dortu přát cokoli, úspěch už z toho může vynechat. Hvězdě, kterou všichni oslovují uměleckým pseudonymem Lady Gaga nebo jen Gaga, se daří na všech frontách.

Jako zpěvačka posbírala 13 cen Grammy a vlastní i Oscara za písničku k filmu Zrodila se hvězda. Lady Gaga zpívá, skládá hudbu, píše texty, produkuje, hraje na klavír a je i dobrá herečka. Za výkony ve filmech Klan Gucci, Zrodila se hvězda nebo v seriálu American Horror Story – Hotel byla nominována na Zlatý glóbus. A v mezičase buduje svou kosmetickou značku Haus Labs, nově ji začala prodávat i česká Sephora.

Jako teenager byla šikanovaná

Ačkoli dnes Lady Gaga působí sebejistě, během dospívání zažila šikanu ze strany spolužáků. Došlo to tak daleko, že její vrstevníci založili facebookovou skupinu s názvem „Stefani Germanotto, nikdy nebudeš slavná“. Zpěvačka prozradila, že terčem posměšků byla zejména kvůli tomu, že měla příliš velké sny, a o šikaně své dcery promluvila i její máma, filantropka Cynthia Germanotta. „Stefani byla vždy jedinečná a kvůli tomu procházela těžkými časy. Ponižovali ji a zesměšňovali. Bylo to na druhém stupni základní školy, kdy jsem začala sledovat, jak se z veselé a ctižádostivé holky stává někdo, kdo pochybuje o své vlastní hodnotě,“ řekla v rozhovoru pro magazín Today.

Nepříjemné vzpomínky z dětství ale hvězda dokázala později využít ve svém herectví i osobním životě. „To, že jsem byla šikanovaná, mě naučilo, jak je důležité být laskavá,“ řekla zase v rozhovoru pro web The Sunday Project.

Just Dance: První hit napsala za 10 minut

Její sny se nakonec naplnily díky písničce Just Dance, prý ji měla složenou do deseti minut. Neměla žádnou hlubokou myšlenku a Gaga později přiznala, že ji psala s kocovinou. Dnes má na kontě pět studiových alb a z jejího instagramu je patrné, že pracuje na dalším.

Kromě toho pokračuje v editaci filmu ze svého koncertního turné The Chromatica Ball a vymýšlí nové kosmetické produkty pro svůj brand. V loňském roce také natáčela pokračování filmu Joker s Joaquinem Phoenixem. Snímek Joker: Folie à Deux by měl mít premiéru v říjnu letošního roku a Gaga v něm ztvární postavu Harley Quinn. A soukromí? I v tom se jí, zdá se, daří. Od roku 2020 stojí po jejím boku Michael Polansky, investor a výkonný ředitel nadace Parker Foundation.

Lady Gaga a její módní vývoj

Lady Gaga vplula do světa showbyznysu se sebevědomě vystavěnou image. Na rozdíl od jiných popových hvězd netoužila vypadat co nejlépe – jejím záměrem bylo šokovat a za každou cenu se odlišit. Módu má přitom v krvi odmalička – podělila se o fotku z dětství, na které má devítiletá Stefani máminy šaty, kožené rukavice a perly. A samozřejmě make-up.

V prvních letech své kariéry se Gaga vyžívala v čisté extravaganci, a když přišla v roce 2010 na předávání cen MTV v šatech ušitých ze syrového masa, způsobila rozruch. Outfit sice spoustu lidí pobouřil, ale Gaga byla první hvězdou, která něco takového udělala. Dodnes jsou v muzeu, ale zdaleka nevypadají jako tehdy. Jak trefně poznamenal jejich tvůrce Franc Fernandez, je z nich jerky - domácí sušené maso.

Postupem let se začal styl hvězdy měnit, a ačkoli dále stála o to, aby byla vidět, módní forma se změnila. Lady Gaga obléká šaty od těch nejlepších módních návrhářů a její modely mívají vždycky něco navíc. Její dnešní outfity jsou mnohem čistší a lépe zpracované. Na červeném koberci už hvězda nepřipomíná disco holku, která zpívala Just Dance, ale divu s hollywoodským glamourem. Přesvědčte se sami!

Načítám