Velikonoční mazanec 4x jinak: Klasický, bez kynutí, hrnkový nebo podle Josefa Maršálka

28. března 2024 • 04:51

Jaké by to byly velikonoční svátky bez mazance! Receptů na jeho přípravu a různých obměn byste našli celkem dost. My pro vás máme čtyři, které určitě stojí za vyzkoušení. 

Mazanec by se měl podle tradic péct na Bílou sobotu, což je den určený k úklidu a velkým přípravám na další den, Boží hod velikonoční. Dříve braly hospodyňky mazance v neděli do kostela, aby jim kněz dal svaté pomazání. A právě díky tomu získal mazanec své pojmenování. Nejdříve se mu říkalo svěceník, později pomazanec a nakonec z toho byl jen mazanec.

Pokud se pustíte do pečení vlastního mazance, nezapomeňte na něm udělat na vrchu uprostřed špičkou nože nebo nůžkami křížek. Ten má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista, ale také má zcela praktickou funkci. Díky němu může z těsta během pečení odcházet pára a mazanec vám nepraskne.  

Jaký mazanec si na Velikonoce upečete?

Klasický kynutý mazanec

Tvarohový mazanec bez kynutí

Hrnkový mazanec

Mazanec podle Josefa Maršálka

Mazanec si můžete upéct i podle videa:

Video se připravuje ...

Klasický kynutý mazanec

Co budete potřebovat: 

  • 250 ml polotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžičku na kvásek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky + na vál a poprášení těsta
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných celých mandlí
  • 50 g mandlových plátků
  • 1 vejce na potření
Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta s mandlemi Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta s mandlemi • Autor: iStock

Postup:

1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek (můžete ho dát i do trouby vyřáté na 50 °C). 

2. V míse smíchejte obě mouky, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté vlažné máslo, přilijte vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a celé mandle a rukama nebo v robotu vypracujte hladké těsto. Poprašte ho trochou mouky, mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě minimálně hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Během té doby těsto jednou znovu propracujte. 

3. Z vykynutého těsta utvořte bochánek (mohou být i dva), položte ho na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte utěrkou a nechte ještě jednou vykynout. Správně vykynutý mazanec poznáte podle toho, že se těsto po lehčím zatlačení prstem vrátí zpět. 

4. Na vrchu do středu mazance naznačte špičkou nože křížek, mazanec potřete vajíčkem, posypte mandlovými plátky, dejte ho do trouby vyhřáté 160 °C a pečte 40-60 minut. 

Tvarohový mazanec bez kynutí

Tvarohový mazanec Tvarohový mazanec • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 150 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 celá vejce + 1 na potření
  • 500 g hladké mouky + na vál
  • 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 4-5 lžic mléka
  • muškátový oříšek
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst sušených brusinek
  • 2 lžíce rumu

Postup:

1. Brusinky zalijte 2 lžícemi rumu a nechte stát asi půl hodiny.

2. V míse utřete změklé máslo s tvarohem. Přidejte oba cukry, vejce a rum slitý z brusinek a utřete dohladka. Pak přidejte mouku, kypřící prášek, na špičku nože muškátového oříšku, polovinu nasekaných mandlí, brusinky a mléko.

3. Vařečkou vypracujte hutnější těsto, vyklopte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte jeden větší nebo dva menší bochánky. Mazanec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, potřete prošlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi.

4. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, pak teplotu snižte na 160 °C  a pečte ještě 30 až 40 minut, až mazanec krásně zezlátne. Ke konci pečení můžete mazanec zakrýt alobalem, aby se shora nespálil.

Hrnkový mazanec

Hrnkový mazanec Hrnkový mazanec • Autor: istock

Co budete potřebovat:

  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 kostku droždí
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • vejce na potření

Postup:

1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a lžičku cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo, žloutek, špetku soli, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru, přilijte vzešlý kvásek a vše dobře propracujte rukama nebo v robotu, až vznikne hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto znovu propracujte a přidejte do něj rozinky a polovinu nasekaných mandlí. Z těsta utvořte dva bochánky, položte je na plech s papírem na pečení a nechte znovu vykynout.

4. Bochánky potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými nasekanými nebo celými mandlemi a uprostřed utvořte špičkou nože nebo nůžkami křížek. Mazance dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.

Mazanec podle Josefa Maršálka

Mazanec podle Josefa Maršálka Mazanec podle Josefa Maršálka • Autor: pottenpannen.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
  • 250 ml mléka
  • 20 g medu
  • 80 g krupicového cukru
  • 5 g soli
  • nastrouhanou kůru z 1 bio pomeranče
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 100 g másla
  • 200 g sušených meruněk
  • 50 g mandlí a nesolených pistácií

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 20 g hrubého cukru

Postup:

1. Do velké mísy dejte všechnu mouku, přidejte rozdrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Pak přidejte med, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte do těsta kousky změklého másla a hněťte do hladka.Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy. Ideálním pomocníkem je v této fázi přípravy kuchyňský robot, který celou práci udělá za vás během cca 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.

2. Do hotového těsta úplně nakonec přidejte nakrájené sušené meruňky a nasekané pistácie. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple 1–2 hodiny dobře nakynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.

3. Z vykynutého těsta můžete vytvořit 6 pramenů, rozdělit je po třech do dvou pruhů a ty pak zaplést do copu a vytvořit z něj kouli, nebo z těsta utvořte klasický bochánek. Přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě pár minut dokynout.

4. Připravený mazanec potřete rozšlehaným vejcem, dejte ho do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte zhruba 40 minut do zlatavé hnědé barvy. Těsně před dopečením mazanec posypte hrubým cukrem.  

A beránka pečete? Tento je tvarohový:

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková