Kdo stojí za útokem v Moskvě? Jan Schneider promluvil

politika

Bezpečnostní analytik a publicista Jan Schneider se vyjádřil k souvislostem moskevského teroristického útoku. Z účasti podle něj prý nelze vyloučit ani Islámský stát, ani Ukrajinu a ani jejich sponzory.

Kdo stojí za útokem v Moskvě? Jan Schneider promluvil
Jan Schneider
28. března 2024 - 06:30

„Mezi veřejně dostupné informace patří to, že místo, kde byli teroristé zadrženi, leží mezi místem činu (Moskvou) a Ukrajinou, a to zhruba ve dvou třetinách této vzdálenosti, blíže k hranicím s Ukrajinou. Vzhledem k tomu, že útočníci nevypadali nijak sofistikovaně a že v Rusku zřejmě nepobývali dlouho, musí být nějaký důvod, proč se vydali směrem k Ukrajině, a ne domů do Tádžikistánu.

Druhou veřejně dostupnou informací je to, že Islámský stát i Ukrajina mají stejného sponzora – Spojené státy. U Islámského státu to je zjevné zejména v případě Sýrie.

Třetí veřejně dostupnou informací je to, že podněcování, podpora a využívání radikálních islamistických fundamentalistů proti Sovětskému svazu, potažmo Rusku je dávný, Zbygniewem Brzezinským navržený modus operandi. Podpora Islámského státu je tedy zcela v intencích této Brzezinského doktríny.

Čtvrtou veřejně dostupnou informací je bleskové dementi představitelů Spojených států, že Ukrajina v tom teroristickém útoku nemá prsty. Jak to proboha mohli vědět? Jedině tak, že tu akci měli pod palcem oni sami a Ukrajince do ní nezapojili. V jakémkoliv jiném případě lhali, že něco vědí, a jen agresivně propagandisticky mlžili.



Pátou veřejně dostupnou informací je skutečnost, že doposud není známo, že by Ukrajina vyhlásila pátrání po případných spolupracovnících teroristů a že by veřejně vyhlásila, že kdyby se teroristé dostali na ukrajinské území, byla rozhodnuta je zatknout a na základě ruské žádosti je vydat do Ruska k potrestání. To by byl velmi významný preventivní signál do budoucna, že teroristům na Ukrajině pšenka nepokvete!

Šestou veřejně dostupnou informací je mediálně zdůrazňované, podivně obecné americké varování před teroristickými útoky v Rusku. V obecné rovině to lze přiřadit mezi propagandistické nástroje hybridní války, neboť jde o laciný alibismus – podobný tomu, jako kdyby Rusko varovalo Spojené státy před nebezpečím masové střelby, ke které dochází ve Spojených státech v průměru každý týden nejméně jednou. V horším případě však jde o cynismus, protože mají-li zpravodajské služby Spojených států informace o konkrétních úmyslech teroristů útočit v Rusku, měli by američtí představitelé buď poskytnout Rusům přesnější údaje, anebo těmto teroristickým útokům zamezit!

Psali jsme:

Sedmou veřejně dostupnou informací je to, že na Ukrajině proti Rusům bojují mnozí islamističtí fundamentalisté, takže mezi těmito množinami spojení existuje.

Osmou veřejně dostupnou informací je to, že ruští muslimové, žijící ve vnitrozemí, s ruským režimem žádné velké problémy nemají – ba naopak, konzervativní směřování ruské společnosti jim vyhovuje víc než libertinisticky zpovykaný Západ.

Z těchto v zásadě nesporných informací lze soudit, že z účasti na teroristickém útoku nelze vyloučit ani Islámský stát, ani Ukrajinu, ani jejich sponzory," uvedl publicista na parlamentních listech.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif