Běh pro Paměť národa podporují i herci

Běžet za všechny, kteří se nevzdali. Připomenout si ty, kteří bojovali proti totalitám v minulosti, i ty, kteří za svobodu bojují dnes. To je myšlenka Běhu pro Paměť národa, který se v květnu uskuteční po celé republice. V Uherském Hradišti se jeho pořádání ujal spolek Mysli Jinak a bude se konat se v sobotu 11. května se startem ve Smetanových sadech. Budou připraveny tratě pro trénované běžce, ale i symbolická krátká trasa pro rodiny s dětmi.

Tereza Novotná v cíli Běhu pro Paměť národa

Běhu pro Paměť národa se pravidelně účastní i herecké tváře Slováckého divadla, například Tereza Novotná, Pavlína Hejcmanová a další. Pavlína dokonce využila možnosti napsat si na startovní číslo jméno osobnosti, za kterou běží. „Zvolila jsem Danu Zátopkovou. I s Emilem byli oba velcí propagátoři fair play, samozřejmě skvělí sportovci. Ale nejkrásnější pro mě bylo, když paní Dana někde řekla, že s Ťopkem se celý život prosmála. A to mi připadá úžasné, ten příběh a vzor je tak pro mě nejen sportovní, ale i lidský,“ říká Pavlína Hejcmanová.

V minulém roce předávala vítězům Běhu pro Paměť národa v Uherském Hradišti ceny herečka Jitka Hlaváčová a Tomáš David, který ztvárňuje Ježíše v rockové opeře Jesus Christ Superstar, zahrál na Masarykově náměstí v rámci doprovodného programu se svou kapelou Naive Collective. 

Výtěžek ze startovného Běhu pro Paměť národa každoročně putuje na natáčení vzpomínek pamětníků, vzdělávání a pomoc hrdinům. Na běh je možné se registrovat na webu Běhu pro Paměť národa.