Předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

Ať se kárně neřeší politická aktivita advokátů, navrhuje poslanec Vondráček

Česká advokátní komora (ČAK) by mohla přijít o možnost postihovat advokáty, kteří by se dopustili snížení důstojnosti advokátního stavu při výkonu svých politických práv. Navrhuje to předseda Ústavně-právního výboru (ÚPV) Poslanecké sněmovny a advokát Radek Vondráček, který podal pozměňovací návrh k novele zákona o advokacii. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že i na něj byl podán podnět ke kárné žalobě za návštěvu exprezidenta Miloše Zemana v nemocnici. Návrh získal v hlasování podporu většiny členů výboru.

Někdejší předseda dolní parlamentní komory navštívil hospitalizovaného Zemana v době epidemie koronaviru v Ústřední vojenské nemocnici. Podle tehdejšího vyjádření nemocnice se tak stalo bez vědomí ošetřujícího lékaře, u schůzky nebyl nikdo ze zdravotního personálu.

Poslanec proto přišel s návrhem, který by omezil možnost podávání kárných žalob. „Advokát postupuje zejména při výkonu advokacie tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu; za tím účelem je zejména povinen dodržovat pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže. Výkon politických práv tím není dotčen. Pravidla profesionální etiky a soutěže stanoví stavovský předpis.“ Tak by měl nově znít § 17 zákona o advokacii, pokud by prošel pozměňovací návrh předsedy ÚPV Radka Vondráčka, který ve středu předložil na jednání výboru v rámci projednávání novely zákona o advokacii. Do stávajícího znění by se tak dodala věta „výkon politických práv tím není dotčen“.

Advokáti nejsou soudci

Vondráček, který je sám profesí advokát, to dále odůvodnil nárůstem podnětů, které musí ČAK řešit ve vztahu k jejich politické činnosti. Podle Vondráčka je výkon politických práv advokáta chráněn Ústavou a nadřazen zájmu na zachování důstojnosti advokátního stavu. „Na rozdíl od soudce zde není požadavek na normování určitého vyššího morálního stupně chování advokáta z hlediska principu důstojnosti advokátního stavu, neboť soudce je představitel moci soudní a z hlediska ústavnosti je v pořádku, je-li na jeho chování kladen větší morální zájem než na advokáty, jejichž profese je upravena nikoli ústavním rámcem, ale zákonem,“ uvádí se v odůvodnění návrhu.

Podle předsedy představenstva ČAK Roberta Němce, který byl na jednání výboru přítomen, se této úpravě komora bránit nebude a má k ní neutrální stanovisko. Faktem podle Němce je, že v poslední době tato agenda zatěžuje a štěpí kontrolní radu komory.

Vrchní ředitel legislativní sekce Ministerstva spravedlnosti (MSp) Pavel Franěk nicméně upozornil, zda je zvolená úprava vhodná. Podle Fraňka totiž již dnes není pochyb o tom, že výkon politických práv advokátů nemůže být nijak dotčen a trestán. Nejvyšší správní soud se například zastal advokátky Kláry Samkové kvůli výrokům o prokletí velvyslance.

Projednávání vládního návrhu novely zákona o advokacii poslanci ÚPV málem přerušili. Novela se totiž podle některých z nich nijak netýká úpravy advokátních úschov. A jak vyplynulo z debaty, MSp připravuje ve spolupráci s ČAK pozměňovací návrh, který by umožnil komoře při kontrolách mj. prolamovat bankovní tajemství. Zároveň někteří zákonodárci pracují na širší úpravě podoby advokátních úschov, kde by se omezovala dispoziční práva advokátů k prostředkům na úschovním účtu. Návrh přerušit projednávání vznesla Helena Válková a podpořil ho poslanec Marek Benda, který vyjádřil skepsi nad tím, zda banky budou ochotny umožnit komoře nahlížet do bankovních účtů. Nakonec návrh o jediný hlas neprošel a poslanci novelu podpořili.

Petr Dimun