Neznalost ničí květiny: Jestli dáte do vázy k narcisům či hyacintům jiné odrůdy, rychle o ně přijdete

Neznalost ničí květiny: Jestli dáte do vázy k narcisům či hyacintům jiné odrůdy, rychle o ně přijdete
Mnohé řezané květiny rychle ochabnou, pokud je dáte do vázy společně s narcisy nebo hyacinty. Ty totiž uvolňují do vody sekret škodlivý pro jiné odrůdy. Problém má přitom snadné řešení. Navíc můžete zvolit takové květiny, které jsou známé dlouhou trvanlivostí.

Poznejte odrůdy, které chcete zkombinovat

S příchodem jara se v člověku probouzí touha po svěžích a pestrých barvách, které si může snadno dopřát v pohodlí domova příhodnými květinovými dekoracemi. Při práci s čerstvými řezanými květinami a vytváření kytic či aranžmá směřují první myšlenky obvykle čistě na estetiku. Hledáme dokonalou kombinaci určitých odstínů, možná se snažíme vytvořit ohromující vizuální dojem vrstvením textur nebo stavebních struktur.

Pravděpodobně tou nejvzdálenější věcí kdesi v pozadí naší mysli je životnost odrůd smíchaných dohromady v jediné váze. Ignorovat právě tohle by se nám ale mohlo vymstít. Za pouhých pár dní by většina použitých květin mohla uvadnout či uschnout. Je proto dobré se nejdřív důkladně seznámit s odrůdami, které chceme zakomponovat. Než začnete, ujistěte se, že všechny květiny dostaly správnou hydrataci a výživu.

Hyacinty a narcisy jsou pro jiné řezané květiny toxické

Klasikou mezi jarními květinami jsou hyacinty a narcisy, s nimiž byste však měli nakládat obezřetně. Pokud je totiž dáte do vody společně s jinými odrůdami, např. s tulipány, mohly by je poškodit. Čerstvě řezané narcisy a hyacinty uvolňují sekret, který může ucpat vodivé dráhy ve stoncích jiných řezaných květin a způsobit jejich předčasné ochabnutí.

Naštěstí nám znalci květin přinášejí osvědčenou radu, jak problém vyřešit. Hyacinty a narcisy byste nejdřív měli dát samostatně do vody na 24 hodin a následně jejich stonky umýt. Teprve pak je můžete bez váhání smíchat s tulipány či jinými řezanými květinami ve váze.

Krásu těchto květin si vychutnáte dlouho

Ať už si doma vystavíte jakékoli řezané květiny, jistě chcete, aby vydržely krásné co nejdéle. Které odrůdy tedy zůstávají přirozeně krásné po dlouhou dobu? Třeba pryskyřník – ten při pravidelné výměně vody vydrží hezký až 14 dní po řezu.

Ještě odolnější jsou třapatkovky. Jestliže nějaké uvidíte na zahradě nebo na poli pro samosběr, vezměte si je. Plně otevřené květy a pevné stonky vydrží ve váze až čtyři týdny, a přinesou vám tak dlouhodobé potěšení.

Pokud dáváte přednost něčemu trochu jinému, možná vaše oko zaujme pohled na vznešené anturie. Existuje dobrý důvod, proč jsou k dostání v každém květinářství. Vydrží v plné síle až po tři týdny.

Kdo zatouží po něčem více extravagantním, může si domov ozdobit klidně jen jediným působivým květem z exotického keře protea. Ten už sám o sobě udělá velký dojem a bude vás okouzlovat celé tři týdny.

Další oblíbenou možností je půvabná a křehká eustoma (jícnovka). Připomíná jemné růže a odolá téměř stejně dlouho: až 12 dní. Takže vlastně doporučujeme sáhnout i po klasických růžích, které jsou miláčky všech romantických duší a po dobu dvou týdnů velmi trvanlivé.

Zdroje článku: