Vivo V40 SE hodlá dobýt segment levných telefonů. Útočí nejen skvostným displejem

První dojmy
1
Vivo V40 SE hodlá dobýt segment levných telefonů. Útočí nejen skvostným displejem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka nabídne 6,67" AMOLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí a maximálním jasem až 1 800 nitů
  • Veganské provedení má povrchovou úpravu, jež má odolat zašpinění
  • Ve výbavě dále najdeme 5 000mAh baterii s podporou 44W nabíjení
  • Výrobce garantuje i slušnou softwarovou podporu

Vivo kromě několika parádně vybavených ohebných novinek (představených prozatím pouze v rámci domácí Číny) nelení a na našem trhu uvedlo nový cenově dostupný model Vivo V40 SE (SE jako „Style Edition“). Novinka, jejíž cena by se měla pohybovat okolo 6 až 7 tisíc (k oficiálnímu odhalení však dojde až v dubnu), láká na kvalitní AMOLED displej, velkou baterii s relativně výkonným nabíjením, dnes již čím dál tím více ojedinělou podporu paměťových karet i eSIM.

Veganská fialová i konzervativní černá

Vivo V40 SE je na první pohled skutečně stylovým smartphonem, který se může pochlubit tolik populární veganskou kůží. Ta je dostupná u fialového provedení, jež se chlubí rovněž efektním obšíváním po okrajích, ale i speciální povrchovou úpravou, která má zabránit ušpinění. Výrobce se pochlubil poměrně netradiční zkouškou odolnosti, kdy veganské provedení otestoval na 8 000 vytažení z kapsy tmavých riflí a následně uložení do kapsy. Stejně tak se ale chlubí pečlivým otestování kolébky hlasitosti, která je odzkoušena na 150 000 zmáčknutí (vypínací tlačítko zase na 500 000 zmáčknutí). Z pohledu odolnosti se lze těšit na standard IP54, což je průměr či mírný nadstandard v daném cenovém segmentu.

Novinka pochopitelně sází na plastové rámečky, jejichž tloušťka, resp. celková tloušťka zařízení, se liší dle toho, o jakou verzi se jedná. Provedení z veganské kůže má na tloušťku 7,99 mm, zatímco konzervativní černá verze s plastovými zády 7,79 mm. Veganské provedení je rovněž mírně těžší (191 gramů) oproti barevné verzi „Black Crystal“ s hmotností 185,5 gramů. Nespornou výhodou veganské kůže je pak, kromě toho, že je příjemná na dotek, rovněž fakt, že v dlani neklouže.

Další velkou předností novinky je nasazení 6,67" AMOLED displeje s rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů, který nabídne až 120Hz obnovovací frekvenci, integrovanou (optickou) čtečku otisků prstů a tenké rámečky, které by novince mohl závidět nedávno představený Samsung Galaxy A35 i Galaxy A55. Kromě toho se však chlubí velmi vysokým jasem až 1 800 nitů, což je na danou kategorii špičková hodnota. Obrazovku lze i z prvních dojmů hodnotit jako velmi povedenou a v kombinaci se stereo reproduktory, které překvapí hlasitostí, tak lze považovat nové Vivo V40 SE za velmi schopné multimediální zařízení.

256GB úložiště

Novinku pohání 4nm čipset Snapdragon 4 Gen 2 představený v červnu minulého roku, který podporuje 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5 i eSIM, avšak zvládá záznam videa maximálně ve Full HD kvalitě. Na první pohled se zdá být použitý procesor jako dostatečně výkonný s ohledem na zařazení novinky. Společnost mu dělá 8 GB RAM LPDDR4S (s možností softwarového rozšíření o dalších 8 GB) a 256GB úložiště UFS 2.2. Novinka dále podporuje elektronickou SIM kartu, konkrétně tak může mít uživatel v telefonu uložených až 8 eSIM, v jednu chvíli lze však mít klasicky aktivní pouze dvě čísla. Konkurenční výhodou může být i slot pro paměťovou kartu o maximální kapacitě až 1 TB.

Novinku pohání aktuální Android 14 s nadstavbou FuntouchOS 14 (u Viva odpovídá číslo nadstavby vždy verzi Androidu). Chvalitebný je svižný chod, ale také příslib minimálně dvou velkých aktualizací, tedy až na Android 16, a tři roky bezpečnostních záplat.

5 000mAh baterie a 50Mpx snímač

Vivo V40 SE má ambice oslovit i uživatele toužící po dlouhé výdrži na nabití. V kombinaci s energeticky úsporným čipsetem a velkou 5 000mAh baterií by totiž novinka měla bez problémů zvládnout třeba i dva dny používání. Výrobce navíc zajistil podporu 44W (výhradně drátového) nabíjení. S pomocí něj by se měla zcela vybitá novinka nabít za 15 minut na 32 %, důležitější je však zmínit i Power Delivery 3.0, k výkonnému nabíjení tedy není potřeba vlastnit proprietární adaptér přímo od výrobce. Vivo dále slibuje, že si baterie zachová alespoň 80 % své původní kapacity i po čtyřech letech používání.

Na závěr se sluší zmínit fotovýbavu, jež se skládá z 50Mpx hlavního snímače s clonou f/1.8, 8Mpx ultraširokoúhlého objektivu o světelnosti f/2.2 a dedikované 2Mpx makro kamerky (f/2.4). Na přední straně pak na uživatele čeká 16Mpx senzor s clonou f/2.0. Jak již bylo zmíněno, novinka zvládá maximálně Full HD záznam, na kvalitu snímků jako takovou se pak zaměříme v samostatném fotočlánku, který vám brzy přineseme.

Dostupnost a cena

Výrobce prozatím neoznámil oficiální cenu ani dostupnost, víme však, že by se mělo jednat o zařízení za přibližně 6 až 7 tisíc korun. Více bychom se měli dozvědět již 8. dubna v 10:00.

Vivo V40 SE Leather Purple

Rozměry163,2 × 75,8 × 8 mm, 191 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 4 Gen 2,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh