Dagmar Havlová, tehdy ještě pod jménem Veškrnová, potkala otce své dcery ještě ve škole. Jmenoval se Radvít Novák a jejich první setkání bylo poněkud komické. Svého budoucího manžela totiž tenkrát mladá Dagmar bodla kružítkem. K tomuto razantního kroku se odhodlala proto, že mladík od ní opisoval. 

“Radvít byl vševzdělaný renesanční člověk. Má první láska. Za třináct společných let mě naučil orientovat se ve výtvarném umění, architektuře, historii, literatuře i hudbě,” popsala svého bývalého manžela Dagmar Havlová na sociální síti v minulosti.

Přestože jim manželství nakonec nevydrželo, měli se vzájemně velmi rádi až do Novákovy smrti v roce 2015. Během jeho posledních okamžiků to byla právě jeho bývalá žena, která až do jeho skonu seděla u jeho lůžka a podporovala ho. Muže, kterého považovala za svou osudovou lásku, prý při tom dokonce držela za ruku. 

Po smrti otce se psychicky zhroutila

Odchod otce byl pro Ninu Veškrnovou velmi těžký. Přestože spolu její rodiče již nežili a nového maminčina muže, prezidenta Václava Havla, měla velmi ráda, tatínek je přece jen pouze jeden. 

Když zemřel, mladá žena se psychicky naprosto zhroutila a trvalo nějaký čas, než se opět dokázala na svět dívat optimisticky.

Na rozdíl od svých rodičů, kteří milovali umění a podle toho vypadala také jejich životní dráha, se Nina Veškrnová, nyní provdaná Smitová, rozhodla zaměřit se na něco jiného. Vystudovala právnickou fakultu, kterou úspěšně dokončila v roce 2004.

Soudkyní ji jmenoval Miloš Zeman

V oboru poté pracovala čtyři roky. Následovala čtyřletá pauza, během které se sympatická světlovláska věnovala rodině. Narodily se jí totiž dvě dcery, Sofie a Stella. Z Dagmar Havlové se tak díky tomu stala babička. 

Poté, co se vrátila z mateřské dovolené, se Nina Veškrnová stala soudkyní. Spolu s ní se o pozici ucházelo dalších dvacet žen, ze kterých nakonec obstála pouze ona. Tehdejší prezident Miloš Zeman ji tak jmenoval jako jednu z třiceti dalších soudců. 

S rodinou žije Nina Veškrnová v pražských Dejvicích. Právě tam totiž její maminka vlastní dvoupatrovou vilu se zahradou a garáží, která má hodnotu přes čtyřicet milionů korun. Tu herečka dala k dispozici právě dceři, jejímu muži a vnučkám. 

První manželství trvalo jen osm měsíců

Málo se ví o tom, že než se pohledná soudkyně provdala za otce svých dětí, Holanďana Jura Smita, se kterým se seznámila během studií v Rakousku, prožila si ještě jedno velmi krátce trvající manželství. 

Poprvé se totiž vdala již v roce 1998, a to za izraelského hudebníka Shaleva Ad-Ela. Toho si brala v naprosté tajnosti po dvouleté známosti na zámku v Lánech. “Já bych si přála, aby Ninuška měla na dnešní den hezké vzpomínky a aby měli šťastné manželství,” řekla tehdy dojatá Dagmar Havlová médiím. 

Její přání se jí ale bohužel nevyplnilo. Manželství s mužem, který byl cembalistou a dirigentem, totiž vydrželo pouhých osm měsíců. K rozvodu došlo opět v naprosté tichosti a ani sama Nina, ani její rodina se k němu nikdy podrobněji nevyjádřili.

Související články