Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vražedný klaun z Chicaga – nikdo neví, kolik lidí skutečně zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

John Wayne Gacy, často nazývaný „Killer Clown“, byl jedním z nejhorších sériových vrahů v historii USA a zavraždil nejméně 33 dospívajících chlapců a mužů, které následně zahrabal pod svým barákem.

Článek

Kdo byl Gacy?

Jon Wayne Gacy se narodil 17. března 1942 v kriminálně proslulém městě Chicago. Gacy měl násilné dětství a bojoval se svou homosexualitou. Jeho otec, autoopravář a veterán z první světové války, bojoval s alkoholismem a mlátil Johna a jeho dvě sestry řemínkem od žiletky, pokud se domníval, že se chovali špatně. Johnův otec ho často nazýval hloupým a hanlivě srovnával s jeho sestrami.

Gacyho psychosexuální historie začala mezi 6. a 10. rokem. V tomhle období se dospívající dcera jednoho z přátel jeho matky údajně před ním svlékla a hrála si s ním. Gacy byl v mladém věku obtěžován rodinným přítelem (zhruba ve věku 10 až 12 let). Gacy byl nekoordinované nemocné dítě s nadváhou, nebyl schopen sportovat ani se stýkat s dětmi svého věku. Gacy si později uvědomil, že ho přitahují muži, což pro něj způsobilo velký zmatek ohledně své sexualitě.

Navzdory tomu, že Gacy neabsolvoval střední školu, navštěvoval a vystudoval Northwestern Business College v Chicagu, poté pracoval jako prodejce a manažer v obuvnické firmě. V roce 1964 se seznámil a zasnoubil s Marlynn Myersovou, jejíž otec vlastnil tři restaurace KFC ve Waterloo. Později tyto restaurace začal řídit, a on a Myers měli spolu dvě děti.

Gacy byl členem klaunského klubu „Jolly Joker“ a často vystupoval v klaunském oblečení a make-upu na dětských večírcích, charitativních sbírkách a dalších akcích jako jeho alter ego „Pogo the Clown“ nebo „Patches the Clown“.

První zločin a zatčení

V roce 1968 byl Gacy obviněn ze sexuálního napadení dospívajícího chlapce a pokusu o napadení dalšího. Tato obvinění vehementně popíral a někteří členové komunity mu věřili. Údajně měl dokonce přesvědčit jednoho ze svých zaměstnanců, aby napadl oběť a zabránil mu ve svědectví – jenže to se nepovedlo. Gacy soud prohrál a byl odsouzen k deseti letům vězení. Během této doby se s ním rozvedla jeho žena a získala plnou péči o jejich děti.

Vzorný vězeň Gacy byl podmínečně propuštěn v létě 1970 poté, co si odpykal 18 měsíců svého trestu. Nicméně, Gacy byl zatčen znovu následující rok poté, co další dospívající tvrdil, že byl Gacym nalákán do auta a odvezen do jeho domu, kde se ho Gacy pokusil donutit ho k sexu. Obvinění byla stažena, když se chlapec během procesu nedostavil. S finanční pomocí od své matky si Gacy koupil dům na 8213 West Summerdale Avenue v Norwood Park, Illinois, kde se měli v budoucnosti odehrát všechny jeho vraždy.

Oběti vraždícího klauna

Gacy spáchal svou první ověřenou vraždu v lednu 1972 poté, co vylákal 16letého Timothyho McCoye do svého domu na sex. Když příštího rána Gacy viděl McCoye stát ve dveřích ložnice s nožem, vrhl se na něj, vyrval mu nůž z ruky a ubodal McCoye k smrti. Poté si Gacy uvědomil, že McCoy na Gacyho neútočil ani ho neohrožoval, ale spíše držel nůž, protože právě připravil snídani. Nicméně Gacy zjistil, že zabitím McCoye získal sexuální uspokojení. Později řekl: „Tehdy jsem si uvědomil, že smrt druhého je obrovské vzrušení.“

Další z Gacyho obětí byl John Butkovich, 18letý muž, kterého Gacy vylákal do svého domu s příslibem, že společně proberou opožděnou výplatu. Jakmile Butkovich dojel k baráku, Gacy ho doslova umámil alkoholem, oklamal ho, nasadil mu pouta, a posléze uškrtil. Používání pout se pro Gacyho stalo častou metodou. Vždy je vytáhl pod záminkou ukázat svým obětem „kouzelný trik“.

V polovině 70. let dva další mladí muži obvinili Gacyho ze znásilnění a policie ho vyslýchala kvůli zmizení dalších chlapců. Gacy o tomto období svého života hovořil jako o „letech křižování“, kdy spáchal většinu svých vražd. Jeho oběti pohřbíval na pozemku, několik jich bylo umístěno do společného hrobu hned pod domem.

Gacy zabil několik dalších obětí během tohoto časového období. Jedním z nich byl Robert Donnelly, 19letý vysokoškolský student, kterého unesl z autobusové zastávky v Chicagu. Poté, co ho přivedl do svého domu, byl Donnelly znásilněn a mučen, opakovaně mu Gacy ponořoval hlavu do vany, dokud neomdlel. Donnelly prosil Gacyho, aby ho zabil, ale Gacy ho místo toho pustil na svobodu a varoval ho, aby to nikomu neřekl. Donnelly ho však nahlásil policii. Když policisté situaci vyšetřovali, Gacy řekl, že šlo o konsensuální setkání „sexuálního otroctví“, což mu policie ihned uvěřila. Tato důvěra se měla ukázat jako nebezpečná chyba, Gacy zabil další oběť jen o měsíc později.

Vyšetřování a další zatčení

V roce 1978 neměl Gacy dostatečný prostor pro uschovávání těl svých oběti, a tak je začal likvidovat v řece Des Plaines. 11. prosince 1978 se 15letý Robert Piest ztratil poté, co své matce řekl, že se jde setkat s Gacym, aby probrali potenciální pracovní nabídku. Piestova rodina podala na policii hlášení o pohřešování, což vedlo k prohlídce Gacyho domu v Norwood Parku. Úřady tam objevily několik podezřelých věcí, včetně policejních odznaků, pistole, injekčních jehel, pornografických filmů a věcí, o kterých se později dozvěděly, že patřily některým z Gacyho obětí.

Po dlouhém období policejního dohledu a vyšetřování objevila policie v Gacyho domě účtenku, která patřila Piestovi, což je v rozporu s Gacyho tvrzením, že se s Piestem v den, kdy se ztratil, neviděl. To odůvodnilo další prohlídky Gacyho domu, což nakonec vedlo k objevu několika příkopů pod jeho domem naplněných lidskými ostatky – některé již v takovém rozkladu, že oběti nešly identifikovat. Gacy se nakonec přiznal k vraždě asi 30 lidí. V roce 1979, měsíce po Gacyho zatčení, byl jeho dům rozebrán na kusy ve snaze najít další důkazy a možná i těla. Následující rok byl dům a všechny stavby na pozemku zbourány. Podle jednoho dělníka podílejícího se na demolici Gacyho domu, se jednalo o hororové místo: „Pokud je ďábel naživu, tak žil tady,“ později řekl.

Spravedlivé odsouzení

Gacyho soud začal 6. února 1980. Když se Gacy ke zločinům přiznal, bylo nejdříve řešeno, zda by mohl být prohlášen za duševně nemocného a předán do státní psychiatrické léčebny. Gacy strávil stovky hodin s lékaři v Menardově nápravném centru a podstoupil řadu psychologických testů. Gacy se snažil argumentovat, že má mnohočetnou poruchu osobnosti a že jeho mysl je rozdělena mezi osobnosti dodavatele, klauna, politika a policistu jménem „Bad Jack“. Gacy tvrdil, že „Bad Jack“ nenáviděl homosexualitu a považoval mužské prostitutky a některé z Gacyho obětí za „zmetky, slabé, hloupé a degradované.“

Gacy odmítl vinu z důvodu nepříčetnosti a šel před soud kvůli 33 obviněním z vraždy. Obžaloba tvrdila, že Gacy byl příčetný, přičemž poukazovala na komplikované kroky, které Gacy podnikl, aby se připravil na své vraždy. 12. března 1980, po krátké poradě poroty, byl Gacy shledán vinným ze spáchání 33 vražd a stal se známým jako jeden z nejkrutějších sériových vrahů v americké historii. Podle některých údajů je možné, že zabil mnohem víc lidí, jenže další oběti nebylo možné identifikovat. Až v červenci 2017 dokázaly úřady pomoci DNA identifikovat jedno z neidentifikovaných obětí jako 16letého Jamese Byrona Haakensona, který byl hlášen jako nezvěstný od roku 1976. V říjnu 2021 testy DNA identifikovaly další z Gacyho obětí: 21letého Francise Wayne Alexandera, jenž také zmizel v roce 1976.

Gacy byl popraven 10. května 1994. Před svou smrtí řekl, že rodiny obětí nebudou mít z jeho smrti žádnou útěchu a obvinil stát z jeho vraždy. Jeho poslední slova byla údajně „Polib mě“. Gacy byl popraven smrtící injekcí.

Barry E. Boschelli. Johnny And Me: The True Story Of John Wayne Gracy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz