V Domažlicích bude vysazeno přes 500 stromů
Lednové kácení javorů v Benešově ulici u plotu gymnázia, zdroj foto: město Domažlice
Lednové kácení javorů v Benešově ulici u plotu gymnázia, zdroj foto: město Domažlice

V Domažlicích bude vysazeno přes 500 stromů

28 března, 2024 0 Od Pavel Žižka

Obyvatelé i návštěvníci Domažlic to neradi vidí. Na konci vegetačního klidu se i v tomto městě poměrně hodně kácí. Už brzy se ale karta obrátí a město hodlá mohutně vysazovat nové stromy. Bude jich více než 500.

V této době dochází ke kácení stromů, které jsou nevhodně vysázeny, jsou rizikové z bezpečnostních důvodů nebo brání realizaci investičních akcí.
„To je příklad plochy v Benešově ulici, kde došlo k pokácení bříz a ovocných stromů na místě, kam bude rozšířen Domov se zvláštním režimem,“ uvedl domažlický starosta Stanislav Antoš.
„Za každý pokácený strom v katastru města se vysází minimálně jeden nový,“ zdůraznil starosta. V případě areálu domova se tamní nová výsadba vyrovná pokáceným kusům. Další stromy budou zasazeny v jiných částech města.
,,Město dostalo v souvislosti s chystanou modernizací železniční tratě Plzeň – Domažlice (3. etapa) nabídku od Správy železnic stanovit místa, kde bude vysázena náhradní zeleň. Vyjádřila se k ní komise pro životní prostředí, která s počtem vysazovaných stromů jednoznačně souhlasí,“ zmínil Antoš.
V katastru Domažlic a Havlovic bylo pokáceno 460 stromů. Nově jich bude vysazeno 557, nejvíce na bývalém vojenském cvičišti, dále na sídlištích Kozinovo Pole, Kavkaz, Palackého, Korea, v aleji na Vavřineček a dalších místech.
zdroj: město Domažlice