Rusko vsází na válečnou ekonomiku. Znárodnilo kvůli tomu už i 15 obranných firem v hodnotě 83 miliard korun

Přidat na Seznam.cz

Ruská vláda od loňského roku znárodnila 15 obranných společností v hodnotě přibližně 3,6 miliardy dolarů (asi 83 miliard korun), uvedl ruský generální prokurátor Igor Krasnov. Rusko se snaží mít kontrolu nad svým obranným průmyslem v době trvající války na Ukrajině, píše server The Moscow Times.

Poté, co Moskva zahájila rozsáhlou invazi na sousední Ukrajinu, se ruské úřady snaží znárodnit klíčová aktiva v obranném průmyslu země ve snaze získat větší kontrolu nad rostoucí vojenskou výrobou.

Oficiální představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina tento krok obhajovali a popírali, že by Rusko procházelo znárodňováním své ekonomiky.

„Od roku 2023 bylo prostřednictvím soudních řízení výhradně v sektoru obranného průmyslu vráceno do vlastnictví ruského státu 15 strategických podniků v celkové hodnotě přesahující 333 miliard rublů, které nezákonně opustily jeho vlastnictví a v některých případech se dostaly pod zahraniční kontrolu,“ citoval Krasnova list The Moscow Times.

„Podniky se dostaly do soukromého vlastnictví v důsledku zneužití ze strany jejich vedoucích pracovníků, jakož i státních orgánů, včetně bývalých gubernátorů, a bývalých pracovníků orgánů činných v trestním řízení, kteří neměli oprávnění nakládat se státním majetkem,“ dodal.

Zdroj: The Moscow Times